Peribacalarında Otel İnşaatları Mahkemelik

UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde bulunan ve sit alanı olan Kapadokya Milli Parkı'ndaki otel inşaatları, bölge halkından sonra çevrecilerin ve hukukçuların tepkisiyle karşılaştı.

Konu, Ankara Mimarlar Odası, İstanbul Çevre Hukuku Derneği ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından yargıya tasındı. Koruma kurullarının izin verdiği inşaatlarla ilgili Kayseri İdari Mahkemesi’nde dava açıldı, il Kapadokya’da inşaatlar mahkemeli Uçhisar beldesindeki inşaatlar Kapadokya’nın dokusunu tahrip ediyor. 

Araştırmacı-yazar Mustafa Kaya, otel inşaatının bir kısmının birinci derecede doğal SİT alanına yapıldığını dile getirdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, bölgedeki inşaatlar sebebiyle Kapadokya’nın UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nden çıkarılma ihtimalinin gündeme gelebileceğini söyledi. 

UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde bulunan Kapadokya Milli Parkı, bölgede yapılan inşaatlar sebebiyle tarihi dokusunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. SİT alanı olmasına rağmen Koruma Kurullan’ndan bölgede otel ve bina yapımına izin verildi. Tarihi dokuyu tahrip eden yapılardan biri de iki yıl önce yapımına başlanan Arinna Lodge Otel. Nisan ayında açılması planlanan otelin inşaatı bitme aşamasına geldi. Kapadokya’daki en büyük peribacası olarak kabul edilen Uçhisar Kalesi, UNESCO tarafından 1985 yılında hem doğal hem de kültürel miras listesine alındı. Bu sebeple bölgede yapılan küçük büyük her inşaat çevreye ve tarihe duyarlı kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından yakından takip ediliyor. Uçhisar beldesi Tekeli Mahallesi’nde 2012 yılında bir butik otel inşaatı da başladığı andan itibaren dikkatleri üzerine çekti. Koray Edemen’in sahibi olduğu Neon Tours tarafından yapımına başlanan inşaat, Kapadokya Çevre Grubu adı altında toplanan çevreci sivil toplum kuruluşlanran protestolanyla karşılaştı. Ankara Mimarlar Odası, İstanbul merkezli Çevre Hukuku Demeği gibi kuruluşlar, hatta muhalefet milletvekilleri protestolara destek vererek, Arinna Lodge Otel ve diğer inşaatların durdurulması için Nevşehir Valiliği ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlıgı’na dilekçeyle başvurdu. Bununla yetinmeyen sivil toplum kuruluşlan, inşaat için hukuki mücadele başlattı. Bölgede incelemelerde bulunan Mmarlar Odası Ankara Şubesi ve Çevre Hukuku Derneği, Kayseri İdari Mahkemesi’nde dava açtı. Kapadokya araştırmacısı yazar Mustafa Kaya, otel inşaatının bir kısmının birinci derecede doğal SİT’te yapıldığını dile getirdi. Kaya, yasaya aykın olarak kayaların kesilerek oda yapıldığına dikkat çekti. Uçhisar Belediye Başkanı Osman Süslü ise otel inşaatının birkaç parsel üzerinde devam ettiğini, inşaata devam izni verildiğini dile getirdi. Süslü, sorun olan parsellerle ilgili ise raporun tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Arinna Lodge Otel proje sorumlusu Sercan Soybaş da, “Gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı gerekse Müzeler Genel Müdürlüğünden gelen ekipler, inşaatta herhangi bir sorun görmedi.” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, Uçhisar beldesinde inşa edilen Ariana Lodge Otel SİT alanında olduğu için dava açtıklarını dile getirdi. Hakkan, Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişlerinin otel izni veren Koruma Kurulu ile ilgili bir rapor hazırladığını ve bu raporun kurul üyelerinin aleyhinde olduğunu açıkladı. Rapora rağmen mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermemesini eleştiren Hakkan,” Son yıllarda Kapadokya’da 8-10 katlı binalar yapılmaya başlandı. Tarihi ve tabii doku artık eskisi gibi görünmüyor.” diye konuştu. Sivil toplum kuruluşlarının girişimler sonrası Arlnna Lodge Otel ve CCR Otels inşaatları Kasım 2012’de durduruldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü ekiplerinin raporları sonrası çalışmalar yeniden başladı. 

Etiketler

Bir yanıt yazın