Ermeni Mimarlar Sanal Sergide

Yapı-Endüstri Merkezi tarafından sanal ortamda kurulan Mimarlık Müzesi, “Batılılaşan İstanbul’un Ermeni Mimarları” sergisine ev sahipliği yapıyor.

İstanbul2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul Modern Sanat Müzesi, Hrant Dink Vakfı ve HAYCAR Mimarlar ve Mühendisler Dayanışma Derneği’nin düzenlediği, Yapı-Endüstri Merkezi tarafından hayata geçirilen ve küratörlüğünü Mimar Hasan Kuruyazıcı’nın üstlendiği Batılılaşan İstanbul’un Ermeni Mimarları sergisi ilk olarak 2010 yılı Aralık ayında İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde yer almıştı.

Şimdiyse sergiyi kaçırmış olanlar için www.mimarlikmuzesi.org sitesinde Türkçe, www.archmuseum.org‘da ise İngilizce olarak yeniden açıldı. Mimar Hasan Kuruyazıcı’nın küratörlüğündeki sergi, Ermeni mimarların katkılarını ortaya koymayı amaçlıyor. Sergide Hasan Kuruyazıcı’nın Kurtuluş, Pangaltı, Taksim, Cihangir, Tarlabaşı, Tünel, Galata, Eminönü ve Mahmutpaşa’da sokak sokak gezerek yaptığı taramalarla, İstanbul’un mimari çehresinin Batılı anlamda değişmesinde Ermeni mimarların oynadığı rol gözler önüne seriliyor. Benzer bir çalışmayı Rum mimarlarla ilgili olarak da yürüten Hasan Kuruyazıcı, uzun yıllar süren araştırmasının başlangıcını şöyle anlatıyor: “İstanbul’da 19’uncu yüzyıldan kalma büyük bir bina stoğu var. Çoğunu yakıp yıktığımız halde, ayakta kalmayı başarabilmiş binalar bunlar. ‘Bu kadar çok binayı kim yaptı?’ sorusu kafamı meşgul etmeye başlayınca, böyle bir araştırma yapmaya karar verdim.”

Etiketler

Bir yanıt yazın