Naziler’in Savunma Deposu Enerji Tesisine Dönüştü

Hamburg'da Nazi dönemine ait savunma kulesi, IBA-Hamburg tarafından bir enerji deposuna dönüştürüldü.

1942 yılında Hamburg’da inşa edilen ve dört yıl boyunca kullanılan Wilhelmsburg savunma deposu, II. Dünya Savaşı’nda karadan veya havadan gerçekleşecek saldırılara karşı kenti savunmak ve aynı zamanda sığınak olarak kullanılabilmesi için tasarlanmıştı.

Savaş sonunda İngiltere ordusu yapıyı dinamitle patlatmak istemiş ancak dayanıklı malzemelerle inşa edilen yapının sadece iç mekanı hasar görmüştü. Şimdi 70 yıldır kullanılmayan bu atıl bina, IBA Hamburg (International Building Exhibition) tarafından bir enerji üretim yerine dönüştürüldü.

Aynı zamanda toplumal hafızayı güçlendirecek bir kamu anıtı olarak şekilde restore edilen yapı, 30 metrelik dört kulenin birleşiminden oluşuyor. Çevredeki konut alanının enerji ihtiyacını karşılamayı hedefleyen yapı tamamen yenilenebilir enerji çözümleri sunuyor.

Çelik kafesler yapının bir cephesini diğerlerinden ayırıyor, çatı ise haftada 100 kw enerji üretimi sağlayan geniş panjurlu güneş panelleri için bir zemin görevi görüyor.
Patlamayla yapının ortasında oluşmuş geniş odada 2 milyon litreye kadar su depolanabiliyor.

Diğer odalarda ise endüstriyel atıklarla çalışan ısıtma ve enerji birimi bulunuyor. Kulelerden birinde yer alacak kafe ise dünyanın farklı yerlerinden gelecek ziyaretçiler için hizmet verecek.

Etiketler

1 Yorum

  • ahmet-cakir says:

    kısa bir süre önce almaya da yaklaşık 20 yıldır restorasyon işleri yapan bir türk firma sahibiyle tanıştım. tabikide muhabbetin konusu restorasyon konusu idi istiklalde gerçekleştireceği çalışma için danışmanlık yapmıştım kendisine türkiyedeki restorasyon işleyişininden bahsettim sanırım daha sonra bu işten vazgeçti. sebepmi: almanya mimaride epeyce ileri düzeyde yanlış anlaşılmasın mimaride dedim bizim devlet eliyle yapılan toki den bahsetmiyorum ayrıca sivil mimari örnekleride,elbette yapının özgünlüğü söz konusu ama sanatsal getirilerde şart destek nerden geliyor yetkiden . bizdemi ıııııı hıııııı bilemedim demekle geçer sen sunarsın makamlar özgünlügü nerde der özgün dersin çağın gereksinimleri nerede der sonra ne olur işte bu: kaçak uygulama işin ne sanatı nede zanatı kalır..

Bir yanıt yazın