Çanakkale Karasal Sayısal Yayın Kulesi Uluslararası Mimari Proje Yarışması Sonuçlandı

Çanakkale Valiliği tarafından açılan Çanakkale Karasal Sayısal Yayın Kulesi Uluslararası ve Ön Seçimli Mimari Proje Yarışması ile elde edilecek olan yeni anten kulesi belirlendi.

Çanakkale Valiliği tarafından “Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği” kuralları içinde “Uluslararası Ön Seçimli” olarak 22 Ekim 2013’te ilan edilen yarışma süreci sona erdi.

Türkiye’de Bir İlk

Çanakkale Karasal Sayısal Yayın Kulesi Uluslararası Mimari Proje Yarışması 1997’den bu yana Türkiye’de açılan ilk uluslararası yarışma olma özelliğini taşıyor. Yarışma aynı zamanda Türkiye Cumhuriyet’inde ”uluslararası ön seçimli” olarak açılan ilk yarışma.

Dünyaca Ünlü Mimarlar Çanakkale İçin Tasarladı

Aralarında dünyaca ünlü mimarlık ofislerinin de bulunduğu 144 ekibin başvurduğu yarışmada, Emre Arolat, Louis Becker, Caroline Bos, Oğuz Cem Çelik ve Arzu Erdem’den oluşan asli jüri, finale kalan sekiz proje içerisinden Powerhouse Company & IND [Inter.National.Design] ekibinin projesini birinci seçti. Çanakkale Valiliği’nin projeyi en kısa sürede uygulayacağı belirtiliyor.

Ön seçim aşamasında belirlenen sekiz ekibin projelerinin değerlendirildiği son aşamada ödül dağılımı şöyle sıralandı;

1. Ödül

Powerhouse Company & IND [Inter.National.Design]

2. Ödül

Snohetta & Özer/Ürger Architects & Battle Mccarthy

3. Ödül

AL_A

1. Mansiyon

Teğet Mimarlık

Danışmanlar:
Yonca Çeltikçi
Mehmet Okutan
Muharrem Akbulut
Lütfi Kutluay
Öykü Kocaman

2. Mansiyon

Ian Ritchie Architects
Arup

3. Mansiyon

Erdem Tüzün
Fernando Romero
Yelta Köm

4. Mansiyon

Sou Fujimoto Architects
Aecom

5. Mansiyon

Olaf Gipser Architects
Arup
DS Mimarlık

Çanakkale Karasal Sayısal Yayın Kulesi Uluslararası Mimari Proje Yarışması Kolokyumu ve Ödül Töreni 15 Mart 2014’te Çanakkale’de düzenlenecek.


Etiketler

3 yorum

  • omer-yilmaz says:

    Türkiye’nin sanıyorum uluslararası ve ön seçmeli ilk yarışması oldu. İyi de oldu bence.

  • omer-yilmaz says:

    Yenikapı bir yarışmaydı. Ancak Yarışmalar Yönetmeliği’nin içinden açılmadı. Kaynağı başka yöntemlerle bulundu, bir yönetmeliğe göre yapılmadı. Dolayısıyla resmi olarak ilk yarışma bu. Zaten Türkiye’nin de ikinci ön seçimli yarışması.

    Ön seçimli yarışmaların sayısının çok daha artması lazım. Açık yarışmalar genç mimarların, nitelikli isimlerin ortaya çıkması için şart. Ve devam edecektir. Ancak ön seçmeli yarışma modeli, yarışmalara küsmüş bir kitleyi yeniden oyuna dahil etmesi anlamında çok önemli.

    Ben de umarım ki Türkiye’de daha çok açılsın. Elbette Yarışmalar Yönetmeliği’nin kuralları ile.

  • emrah-akpinar says:

    Bildiğiğim kadarıyla Yenikapı yarışması vardı… Umarım ön seçimli bir yarışma tekrar açılmaz…Türkiyede ki yarışma ortamının kısırlığı ve kalitesini düşününce ölü doğmuş bir çocuk kanımca…

Bir yanıt yazın