Arkitera Gezgini Mumbai’den Bildiriyor!

Yelta'nın Mumbai'deki gezisi sürüyor. "Üretimin Peşinde" teması ile yola çıkan Yelta, Mumbai'de üretimin mekanlarını geziyor.

Yelta, Mumbai’yi dünyanın arka bahçesi, üretimin kendisi olarak özetliyor. Eskiden kimyasal atıkları ve fabrikaları ile ünlenen Chembur’un bugün “Navi Mumbai” uydu kentinin bölgeye doğru yayılması sonucu değişim içerisinde olduğunu söyleyen Yelta, ilk gününü gecekondu bölgesi Dharavi’nin yanındaki Sion’da geçirmiş.

İkinci günü Dharavi’ye gitmek üzere, kar amacı gütmeyen, bölgeye destek olma amaçlı düzenlenen turlardan birine katılarak yola çıkmış. Asya’nın en büyük gecekondu bölgesi olan Dharavi bir milyona yaklaşan nüfusu ile her dinden, her milletten insanı barındıran kozmopolit bir bölge. Yelta, aynı zamanda 665 milyon Dolar’lık piyasa döngüsüyla Dharavi’nin büyük bir üretim merkezi olduğunu belirtiyor.

Yelta’nın Dharavi’deki ilk durağı plastik geri dönüşüm mekanı olmuş. Buradan, bisküvi üretim alanına geçen Yelta’nın sonraki durağı ise çeşitli tenekelerin toplandığı bir atölye olmuş. Gezisi sırasında bölgeyle ilgili gözüne çarpan detayları da notlarına ekleyen Yelta, yazısında buradaki mahalle yaşamını anlatıyor. Bölgedeki apartmanlara rağmen insnaların bir arada yaşama isteğinin baskın olduğunu söyleyen Yelta, herkesin sokakları aktif biçimde kullandığını ve üretimin her daim açık havada gerçekleştiiğini belirtiyor. Müslümanların, Hinduların bir arada bulunduğu çeşitli mahallelerin yer aldığını söyleyen Yelta, Hind bölgesinde bir aile evine konuk olarak 5-6 m²’deki hayatı gözlemlemiş. Eşyaların bulunduğu küçük bir bölmeyle küçük bir tezgahın bulunduğu evde tuvalet bulunmuyormuş çünkü insanlar dışarıdaki ortak tuvaletlerin kullanıyormuş. Bu evden çıkıp çömleklerin yapıldığı bölgeye giden Yelta, buranın özelliğini hiç gecekondu olmaması olarak tanımlıyor. Konutlar yasal biçimde planlanıp yapılmış. Her yerde olduğu gibi burada da üretim avlu gibi ortak kullanım mekanında gerçekleşiyormuş. Buradan sonra gençlere temel İngilizce ve bilgisayar eğitimi veren bir eğitim merkezini gezen Yelta’nın sonraki durağı deri üreticileri. Son durağı anaokulu olan Yelta, burayı “bizim dünyamıza en yakın yer” olarak belirtiyor.

Yelta’nın Mumbai’deki gezisinin detaylı bilgilerini www.arkiteraon.com‘da bulabilirsiniz.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın