Diyarbakır’a deniz geldi!

Baraj gölleri şehirlerin çehresini değiştiriyor, adeta şehre deniz getiriyor.

Diyarbakır’ın Eğil ilçesi de deniz gelen şehirlerden! Dicle Baraj Gölü’nde artık tekne gezintileri yapılabiliyor, jet ski’ye binilebiliyor. Tarihi dokuya doğal güzellikler de eklenince Eğil, turistler için cazibe merkezi olmaya aday.

Peygamberler, evliyalar ve krallar diyarı olarak bilinen ve tarihte birçok medeniyete beşiklik eden Diyarbakır’ın Eğil ilçesi Dicle Baraj Gölü’nde su tutulmasıyla farklı bir görünüme kavuşuyor. Diyarbakır’a 47 kilometre uzaklığındaki bu tarihi kent, Eğil Kaymakamlığı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın katkıları ve çevre düzenlemesiyle cazibe merkezi haline geliyor.

Artık harika tabiatıyla dikkat çeken Eğil’de kaymakamlık desteğiyle paramotorlu yamaç paraşütü yapılıyor. Yerli yatırımcılar da tarihi mekanda tur yapmak için jet ski getirmiş. Her hafta sonu paramotor pilotu Ahmet Kara da yamaç paraşütü yaparak bölgenin kazandığı yeni havanın tadını çıkarıyor. Gölün getirdiği hareketlilik yollara da yansımış. Daha önce Eğil’den göle ancak yaya gidilebilirken şimdi kaymakamlığın yaptırdığı yoldan araçlarla ulaşılabiliyor.

Baraj gölünde tekne ve jet ski turu atılabiliyor
Dicle Nehri Baraj Gölü’nde teknelerle dolaşılabiliyor. Göl kıyısındaki tarihi yerleri teknelerden seyretme imkânı var. Eğilli vatandaşların yaptığı yatırımlar sonucunda tekne sayısı epeyce artırılmış. Göl üzerinde tur atmak isteyenler jet ski kiralayarak bu isteklerini gerçekleştirebiliyor.

Eğil Kaymakamlığı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı desteğiyle Eğil’e bungalov tipi konaklama evleri de yapılıyor. Kaymakamlık da, turistlerin konaklaması için yaptığı evlerden sonra deniz otobüsü, jet ski ve sürat teknesi getirmeyi planlıyor. Gölde, kanolar ve 10’dan fazla tekne yer alıyor. Yakındaki restoranlar da gelen turistlere hizmet veriyor. Diyarbakır Barosu’nda çalışan paramotor pilotu Ahmet Kara da her hafta sonu yamaç paraşütü için Eğil’e gidiyor. Doğa harikalarının tadını uçuş yaptığı paraşütten izleyen Kara, güzelliklerin önemine dikkat çekiyor.

İnanç turizmine hazır
Eğil’de doğa güzelliklerinin yanı sıra peygamber ve evliya mezarları bulunuyor. Baraj gölüne hakim bir tepede, Hz. Nebi Harun-i Asafi, Hz. Elyasa, Hz. Zülküfl ve Hz. Harun türbeleri bulunan peygamberlerden birkaçı. Eğil’e 5 kilometre uzaklıktaki bu tepede Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan düzenlemeler devam ediyor.

Birçok medeniyete beşiklik eden Eğil, üzerinde hüküm süren onlarca krallığın gizemini koruyor. Eğil’de hüküm sürmüş medeniyetlerden Urartular, Medler, Persler, Büyük İskender, Slevoklar, Partlar, Büyük Tigran, Roma-Bizans, Ermeniler, Büyük Selçuklular, Nisanoğulları, Timur, Akkoyunlular, Safevilere ait kalıntılar meraklılarını bekliyor.

Ayrıca Eğil’de, Asur Kalesi, Kalecik Kalesi, Selman Cibeb Kalesi, Asur kral mezarları, mağaralar, hamamlar, Taciyan Camii, Nisanoğlu Türbesi, mağara, kilise, Şerbettin (Kalkan köyü) Hanı, Kasım Bey Kümbeti, yer altı sarnıcı, Asur Kalesi’nden Dicle’ye ve hamamlara inen gizli yollar, kaleyi kuşatmalarda veya kaybedilen savaşlardan sonra, kral ve yakınları için kaçış yolları bulunuyor.

En büyük eksiklik tanıtım
Karacadağ Kalkınma Ajansı bölgede olduğu gibi Eğil’de de proje desteği sağlamış. Ajans, Eğil Kaymakamlığı tarafından hazırlanan turizm projesine 269 bin lira destek vermiş. Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, Eğil Kaymakamı Murat Büyükköse ile birlikte eşlik ederek tarihi mekânlara yapılan yatırımları basına tanıttı. Karakoyun, bölgenin önemine dikkat çekerek tanıtımın yapılması gerektiğini vurguluyor. Karakoyun, “Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Eğil’in birçok güzelliği barındırdığına şahit olduk. Buradaki yatırımlara destek verdiğimiz gibi bütün bölgede turizme destek vereceğiz.” diyor.

Dünyada peygamber ve krallar şehri olarak tanınan Eğil’de turizm potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayan Karakoyun, Eğil’in önemli zenginlikleri barındırdığını hatırlatıyor. Karakoyun, tanıtım eksikliğine dikkat çekerek, bu tarihi zenginliğin gün yüzüne çıkarılması gerektiğini belirtiyor. Eğil Kaymakamı Murat Büyükköse ise hazırladıkları projeyle bu tarihi kenti ön plana çıkarmak istediklerini kaydediyor. Hazırladıkları projenin bitmesiyle yerli ve yabancı turistlere konaklama imkânı sağlayacaklarını ifade eden Büyükköse, şunları söylüyor: “30 metrekarelik toplam 9 ev yapmayı planlıyoruz. Projemizi en kısa sürede tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine açmayı planlıyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın