3 Bin Dekarlık Tarım Arazisine Skandal İmar

Tarım Bakanlığı, bir yandan tarım arazilerinin imara açılmasını önlemeye çalışırken, diğer yandan bu alanlarda şehirleşme artıyor. Bunun son örneği Aksaray’ın Taşpınar beldesinde yaşandı.

2 bin dekarlık arazi üzerine kurulu beldedeki 3 bin dekarlık tarım arazisi, skandal bir kararla imara açıldı. İl Toprak Koruma Kurulu, belediyenin ek imar talebini önce tarım arazisi olduğu gerekçesiyle oybirliğiyle reddetti. Ancak ek imar teklifi bir ay geçmeden yeniden gündeme alındı. Kurul, 22 gün önce geri çevirdiği talep için sürpriz bir karar alarak imar izni çıkardı. Aksaray Valiliği ise söz konusu kurul kararı hakkında gizlilik kararı aldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bir yandan tarım arazilerinin imara açılmasını önlemeye yönelik çalışmalar yaparken, bir yandan da her geçen gün tarım alanlarında şehirleşme artıyor. Bunun son örneği ise Aksaray’ın Taşpınar beldesinde yaşandı. 2 bin 800 nüfuslu beldede, 3 bin dekarlık (3 milyon m2) tarım arazisi ani bir kararla imara açıldı. Yaklaşık 2 bin dekarlık bir arazide kurulu olan Taşpınar Belediyesi, mevcut alanının bir buçuk katı büyüklüğünde tarım arazisinin imara açılması için talepte bulundu. Aksaray Valiliği, talebi kabul ederek İl Toprak Koruma Kurulu’nun gündemine aldı. 13 Mayıs’ta toplanan 9 kişilik Toprak Koruma Kurulu, imarı istenen arazinin tarım alanı olduğu gerekçesiyle bu talebi oybirliğiyle reddetti.

Kararın üzerinden bir ay bile geçmeden Toprak Koruma Kurulu, 5 Haziran’da tek gündem maddesiyle toplantı yaptı. Kurul, ek imar talebi hakkındaki fikrini 22 gün sonra değiştirdi. ‘Tarım alanı imara açılamaz’ gerekçesiyle oybirliğiyle reddettiği kararla çelişen ikinci bir karara imza attı. Üzerinden bir ay bile geçmeden kurul üyelerinin fikrinin nasıl değiştiği ise kafalarda soru işaretleri uyandırdı. Aksaray Valiliği de, kurul kararı hakkında gizlilik kararı aldı. Gizlilik kararının hangi gerekçeyle alındığı konusunda ise herhangi bir bilgi bulunmuyor. Önce ‘tarım arazisi’ diye imar teklifini reddeden Toprak Koruma Kurulu, 22 gün sonra ‘fikrini’ değiştirerek tarım alanında imara izin verdi. Kurulun bir ay bile geçmeden fikrini değiştirmesi ise ‘siyasi baskı’ konusunu gündeme getirdi. İddiaya göre, bölgede bir süredir tarım arazisi satın alan bir işadamının kulis çalışmaları, alınan kararda etkili oldu. Ankara’daki yakın bürokratları devreye sokan işadamının, kurulun ‘fikrinin değişmesi’nde etkili olduğu öne sürüldü. Kurulun oybirliğiyle reddettiği kararını ikinci kez hangi gerekçe ve şartlarda gündeme aldığı ise bilinmiyor.

Taşpınar Belediye Başkanı Cihan Yüksel ise imarı savundu. Beldelerinin göç aldığını söyleyen Yüksel, şöyle konuştu: “Şu an cevap bize ulaşmadı. Bizim 5 yıldır uğraştığımız halihazırda olan alan 11 bin dekarlık alandı. Bunu 3 bin 100 dekara düşürdük. Bizim ilçemiz göç alıyor. Aksaray Organize Sanayi belde sınırlarımız içinde. Konut ihtiyacımız var. Göç almaya başladık. Beldemizde yapılacak TOKİ konutlarına yazılanların çoğu organize sanayide çalışıyor. İmara açık yeterli arsamız olmadığından arsalar da çok pahalı. İmar arazimiz artınca Taşpınar halkı kazanacak.”

Etiketler

Bir yanıt yazın