2014 Serpentine Pavyonu Açılıyor

Şilili mimar Smiljan Radić yarı saydam ve soğan formundaki Serpentine Pavyonu'nun açılışını yaptı.

Balonun etrafına sarılı kartonpiyeri andıran, kağıt kalınlığındaki beyaz fiberglastan inşa edilmiş pavyon, çok sayıda sert ocak taşının yerden yükseltilmesiyle oluşturulmuş.

Radić, pavyona çukur bir merkez tasarlayarak ortada üstü açık bir avlu oluşturmuş. Ayrıca duvardaki balkon formu verilen açıklıklar, pavyonun içinden bahçe manzarası sunuyor.

“Burayı hep çok sembolik bir alan olarak düşünmüştüm” diyor Radić.

Ziyaretçiler galerinin girişindeki yükseltilmiş yürüyüş yolundan pavyona giriş yapabilme; ya da iri kaya parçalarıyla yapıyı destekleyip oturma imkanı sağlayan alt bölüme geçiş yapabilme olanağına sahipler. Dışarıdan iri ocak taşlarıyla yükseltilmiş halka şeklinde kırılgan bir kabuk görünümünde olan galeri, sanki eskiden beri peyzajın bir parçası gibi gözükse de büyük ocak taşları aslında pavyona destek ve güç sağlamak amacıyla konmuş; böylelikle dış strüktür kırılganlığı ve hafifliğiyle dikkat çekiyor.

Gri ahşap zemin iç mekandansa veranda etkisi yaratmak için kullanılmış.

Radić pavyonu birçok maskeleme bandından oluşturduğu modelleri kullanarak tasarlamış. Radić “Sanki bir dev bu modeli Londra’ya hediye olarak yapmış gibi hissediyorum” diyor.

Çelik kazıkların örülen buluta benzeyen strüktürüyle geçen yılki pavyon, Japon mimar Sou Fujimoto tarafından tasarlanmıştı. Önceki yıllarda da Herzog & de Meuron, SANAA ve Peter Zumthor gibi isimler görev almıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın