Cenneti Satmakta Kararlılar

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 1. derece doğal sit alanı olan İzmir Kuş Cenneti’ndeki flamingoların beslenme ve üreme alanı olan tuzlalardaki tesislerin kullanım hakkının satılacağını kabul etti.

Bakanlık tesislerin kullanım hakkının özel bir kuruma verilmesinin bölgedeki ekolojik dengeyi olumsuz etkilemeyeceğini savundu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 1. derece doğal sit alanı olan İzmir Kuş Cenneti’ndeki flamingoların beslenme ve üreme alanı olan tuzlalardaki tesislerin kullanım hakkının satılacağını kabul etti. Bakanlık tesislerin kullanım hakkının özel bir kuruma verilmesinin bölgedeki ekolojik dengeyi olumsuz etkilemeyeceğini savundu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in İzmir Kuş Cenneti (Gediz Deltası) ile ilgili soru önergesini yanıtladı. Özel, Gediz Deltası’nın bir bölümünün Özelleştirme İdaresi tarafından satılığa çıkarıldığı iddialarını sordu.

“Doğru ise üzerinde herhangi bir yatırım yapılamayacak olan Gediz Deltası’nın belli bir bölümünün satılmasının amacı nedir” sorusuna yanıt istedi.

Bakan Eroğlu’nun verdiği yanıta göre 90 bin 800 hektar büyüklüğüdeki İzmir Kuş Cenneti’nin tamamı 1. derecede doğal sit statüsünde. 20 bin 400 hektarı ise uluslararası sözleşmeler kapsamında bulunan Ramsar alanı. 8 bin hektarlık Homa Dalyanı ise yaban hayatı koruma alanı. Gediz Deltası Koruma Bölgesi sınırları içerisinde 15 bin 849 hektarlık orman alanı bulunuyor. 21 bin 750 hektarlık alan ise Hazine arazisi niteliğinde. Kalan yaklaşık 55 bin hektar alan özel mülkiyete ait.

Yanıtta, Gediz Deltası ve çevresinde doğa ile insan faliyetlerinin iç içe geçtiği, özel mülkiyet olan arazilerde alım-satımın yıllardan bu yana yapıldığı, bu alanlar üzerindeki faliyetlerin de bakanlığın iznine tabi olduğu belirtildi.

Gediz Deltası’nda bulunan yaklaşık 5 bin hektar büyüklüğündeki tuzlaların kamu iktisadi teşekkülü olan TEKEL AŞ’ye ait olduğuda dikkat çekilen yanıtta, burasının Tuz Gölü’nden sonra Türkiye’nin en büyük ikinci tuz üretilen alan olduğu kaydedildi.

Yanıtta, tuzlaların flamingolar için en büyük beslenme ve üreme alanı olduğu da vurgulandı. Ancak ardından, tuzlalar içerisinde bulunan müştemilatın kullanım hakkının özel bir kuruma verilmesinin bölgedeki ekolojik dengeyi olumsuz etkilemeyeceği savunuldu. Alanın olumsuz etkilenmesine neden olacak her türlü faliyetin bakanlık tarafından engelleneceği belirtildi.

Yanıtta, Özelleştirme İdaresi’nin ihalesi sonucunda tesislerin kullanım hakkını alacak kişi veya kurumun yalnızca Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği kapsamında bakanlıkça izin verilebilecek faaliyetleri yapabileceği savunuldu. Yanıta göre ayrıca, 2014-2018 yıllarını kapsayan Gediz Deltası Yönetim Planı çerçevesinde başta Homa Dalyanı’nın rehabilitasyonu olmak üzere birçok faliyet de gerçekleştirilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın