Cite Radieuse: Muallak, Sona Ermiş ve Sonsuz

"Défini, fini, infini" isimli sergide Buren, Le Corbusier'nin ünlü yapısını 7 ayrı iş ile değerlendiriyor.

Geçtiğimiz yıl Ora-Ito tarafından satın alınarak restorasyon çalışmalarına başlanan Cite Radieuse’da heyecan verici sergiler açılmaya başladı.

Galerinin kendisinin ikonik bir mimarlık yapısı olması mı sergiyi bu denli provakatif kıldı tartışılır fakat Ora Ito’nun galerisinde sergilenen Daniel Buren’in restorasyon içerikli görsel şovu bu sene de Le Corbusier sevenleri mutlu etti.

“Défini, fini, infini” isimli sergide Buren, Corbusier’nin ünlü yapısını 7 ayrı iş ile değerlendiriyor.

Bu çıplak ve cezbedici betonu kendi estetik anlayışı ile değerlendiren Buren’in çalışmasında en öne çıkan ögeler de bu betona farklı yansımalar ile yeni bir doku yaratan ayna yüzeyler oluyor.

Corbusier’in cepheleri ve Buren’in gridleri bir Modrian tablosu kompozisyonuna dönüştüğü alanlarda ise Buren kaçındığı sondan kurtulamıyor ve binanın önüne geçiyor.

Wallpaper’in sorularını yanıtlayan Buren; “Böyle bir yapıda çalışırken, onun gölgesinde kalma ya da onu gölgede bırakma durumları ile karşı karşıya oluyorsunuz…” demişti. Yaptığı çalışmanın binanın bağlamına uygun olduğu olumlamasına ve mimariyi kolay yakalıyor olmasının sorulmasına karşılık ise; “Bir iş yaparken oranın geçmişini iyi özümsemek gerekiyor. Cite Radieuse ise çok akıllı bir bina. Hala hayatta ve bugün çok daha farklı insanları bir araya getirebilecek,” diyerek cevap verdi.

Sergi 30 Eylül’e kadar ziyarete açık. Marsilya’yı ziyaret edebilecek olanlara duyrulur.

Etiketler

Bir yanıt yazın