56. Venedik Sanat Bienali Turkiye Pavyonu’nda Sarkis’in Yeni Bir Eseri Yer Alacak

9 Mayıs-22 Kasım 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Venedik Bienali 56. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu'nda Sarkis'in yeni bir eseri yer alacak; sunumun küratörlüğünü ise Defne Ayas üstlenecek.

Sergi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın girişimi ve 21 destekçinin katkılarıyla, Arsenale’de 2014-2034 yılları arasında tahsis edilen, uzun süreli mekanda yer alacak.

Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğrenim gören Sarkis, ilk sergisini 1960 yılında İstanbul Sanat Galerisi’nde açtı. Resimle başladığı sanat hayatına heykelin yanı sıra disiplinlerarası (işitsel, görsel) enstalasyonlar gibi farklı sanat formları ekleyen sanatçının eserleri, aralarında Centre Georges Pompidou (Paris), Guggenheim Museum (New York), Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris (Paris), Kunst-und-Austellungshalle (Bonn), Louvre Müzesi (Paris), Bode Museum (Berlin), Kunsthalle Düsseldorf’un bulunduğu birçok sanat merkezi, müze ve galeride sergilendi. When Attitudes Become Form sergisi (Kunsthalle Bern, 1969), DOCUMENTAVI, DOCUMENTA VII (Kassel, 1977, 1982) ile Sidney, Şangay, Sao Paulo, Moskova ve İstanbul Bienalleri Sarkis’in katıldığı önemli sergiler arasında yer alıyor.

Sarkis’in son dönem kişisel sergileri arasında Galeri Mana (İstanbul, 2013), Arter (İstanbul, 2013), Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam, 2012), Galerie Nathalie Obadia (Paris, 2011 ve 2014), MAMCO-Cenevre Çağdaş Sanat Müzesi (Cenevre, 2011), Centre Pompidou Çağdaş Sanat Merkezi (Paris, 2010), ve İstanbul Modern (2009) sayılabilir. Sanatçı çalışmalarını 1964’ten bu yana Paris’te sürdürüyor.

Serginin küratörlüğünü üstlenen Defne Ayas, şu anda Hollanda’da Witte de With Center for Contemporary Art’ın direktörlüğünü yapıyor. 2005’ten bu yana New York Performa Bienali’nin küratörlüğünü de yürüten Ayas, 2007’de Şangay’da Prens Claus Vakfı işbirliğiyle Arthub Asia Kültür Vakfı’nı kurdu. 2012’de 11. Baltık Uluslararası Sanat Trienali’nin eş-küratörlüğünü yaptı.Amsterdam’daki De Appel küratöryel programında eğitim gören Ayas, yüksek lisansını New York Üniversitesi Interactive Telecommunications bölümünde tamamladıktan sonra New York’taki New Museum of Contemporary Art’ta eğitim ve medya programları koordinatörlüğü görevinde bulundu. Ayas, Virginia Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü mezunu.

Etiketler

Bir yanıt yazın