Mimarlar Saraçoğlu’nda Tahsislerin Kaldırılmasını Yargıya Taşıyor

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Saraçoğlu Mahallesi'nin tahsislerini kaldıran Bakanlar Kurulu kararına dava açma kararı aldı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Oda avukatları ile yaptığı inceleme sonuncunda anayasanın 135. maddesi 6235 sayılı TMMOB kanunun, Odalara verdiği yetkilerle Cumhuriyet Dönemi’nin ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu Mahallesi’nin, tahsislerinin kaldırılarak, Özelleştirme İdaresi ve TOKİ’ye proje yapma yetkisi veren Bakanlar Kurulu kararına dava açacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Saraçoğlu için ortak akıl şart, Saraçoğlu’nun ranta kurban edilmemesi için, gerekli gördüğümüz bütün teşebbüs ve faaliyetlerde bulunacağız” dedi.

“Saraçoğlu Mahallesi Doğal Klimadır”

Candan “Saraçoğlu Mahallesi başkentin 70 yıllık hafızasıdır. Cumhuriyetin 21. yılında 29 Ekim 1944 yılında temeli atılmıştır. İkinci Ulusal mimarlık üslubuyla, tarihsel, kültürel, sosyal, siyasal değerleri Saraçoğlu Mahallesi’ni biricik kılar. Bu özelliğiyle eşsiz bir mekandır. İnsan eliyle kent merkezinde oluşturulan bu doğal ve mimari doku, Ankara’nın bellek mekanıdır. Bugün Kızılay kent merkezinde Saraçoğlu Mahallesi nefes alma alanı halindedir. Kızılay’da hava sıcaklığı 30 derece iken Saraçoğlu Mahallesinde 27 derecedir. Kızılay’da trafik gürültüsü kulakları sağır ederken, Saraçoğlu Mahallesi’nde rüzgarın sesi ile çınarların hışırtısını ve kuş seslerini dinlersiniz. Bu tarihin içerisindeki doğal klimanın parasal karşılığı yoktur. Saraçoğlu Mahallesi başkentin şah damarıdır. Ben yaptım oldu mantığına teslim etmeyiz. Bakanlar Kurulu kararına dava açıyoruz. Saraçoğlu Mahallesinin, yıkılmadan, yeni yapı yapılmadan, restore edilerek halkın kullanıma açılması, ortak aklı var etmek için çalışmalarımız devam edecek” dedi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ekim ayında gerçekleştirilecek Dünya Mimarlık Günü’nün “Sağlıklı Kentler, Mutlu Kentler” temasını Saraçoğlu Mahallesi üzerinden projelendirerek yaygın etkinlikler düzenleyecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın