Washington’da Park Tasarımı için 4 Ekip Yarışıyor

Washington'ın ilk yükseltilmiş park tasarımı için finale kalan ekipler OMA, Höweler + Yoon, NEXT Architects, and Cooper, Robertson & Partners olarak belirlendi.

Washington D.C.’de, Anacostia Nehri’nin üzerinde bir köprü olarak tasrlanması planlanan park projesi için yarışma açılmıştı. Ülke çapında katılıma açık olan yarışmanın amacı kentin birbirinden kopuk iki alanını biraraya getirmek ve kentlileri nehirle yeniden buluşturmak. Park alanı için finale kalan OMA, Höweler + Yoon, NEXT Architects, and Cooper, Robertson & Partners ekiplerinin çok fonksiyonlu masterplanlarına kısaca bir göz atalım istedik.

Cooper, Robertson&Partners

Cooper, Robertson&Partners tarafından hazırlanan proje, bir park olmasının yanından aynı zamanda kent merkezi işlevi de görecek. Nehrin çevresindeki mahallelerin birbirleriyle olan bağlantısını güçlendirmek isteyen ekip, projenin fiziksel ve sosyal aktivitleeri birarada bulundurarak halk sağlığına olumlu katkı sunacağını düşünürken aynı zamanda yerel halka yeni iş imkanları sağlayacağını da vurguluyor. Tasarımlarında 3 konsept öne çıkıyor: Parkın kapsayıcı ve sembolik olması, aynı zamanda bir hafıza mekanı özelliğini barındırması.

OMA

Projelerinin bir değişim mekanı olacağın ifade eden ekip, tasarladıkları açıkhava mekanları ve aktif alanlarla nehrin farklı iki yakasını buluşturacağını belirtiyor. Projeyle park alanının, civardaki çalışanlar için bir mola mekanı, kentliler için dinlenme alanı ve turistler için keşfedilecek bir bölge haline geleceği söyleniyor.

Höweler + Yoon Architecture

Bu projede, Washington tarihinde nehirlerin ulaşım ve gezinti alanı olarak kullanılmasına referans verilerek hem nehir yeniden işlevlendiriliyor hem de nehir üzerinde yeni bir kamusal mekan kurgulanıyor. Park, geçiş mekanı olduğu kadar farklılıkların buluşabileceği bir sosyal ve kültürel mekan olarak tasarlanmış.

Wallace Roberts & Todd (WRT) / NEXT Architects / Magnusson Klemencic Associates

Anacostia Nehri’nin üzerinde yaklaşık 10 hektarlık bir park alanı projesi geliştiren ekip, Washington’ın kıyı kenti özelliğine atıfta bulunuyor. Çeşitli toplulukları yeniden biraraya getirmeyi, halkı nehirle buluşturmayı amaçlayan ekip parkın, rekreasyon özelliğiyle halk sağlığına olumlu katkı sağlamasının yanında ekonomik canlanmayı da geliştireceğini umut ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın