UNStudio, b720 ve Esteyco Ortaklığında Madrid Chamartín İstasyonu Yenileme Projesi

İspanya’nın başkenti Madrid’in Chamartín semtinde bulunan Clara Campoamor tren istasyonunun yeniden tasarlanması için açılan yarışmayı Hollanda merkezli ofis UNStudio’nun, yerel ofis b720 Arquitectura ve mühendislik firması Esteyco ile birlikte hazırladığı proje kazandı.

Proje, 16 kişilik bir jüri tarafından değerlendirildi. Yarışmada kısa listeye giren diğer ekipler arasında BIG, Foster + Partners, OMA, ZHA, Grimshaw ve KPF gibi ünlü ofisler de yer aldı.

UNStudio kurucu ortağı Ben van Berkel konuyla ilgili görüşlerini” Tasarımımızın bu son derece heyecan verici kentsel dönüşüm projesi için seçilen proje olmasından çok memnunuz. Madrid hızla Avrupa’nın en heyecan verici ve çekici şehirlerinden biri haline geliyor. İşbirliği ekibimizin başarısının anahtarı olduğundan, bu proje üzerinde mümkün olan en iyi yerel ortaklarla çalışmış olmaktan heyecan duyuyoruz” şeklinde özetlemiş.

Uluslararası yarışma, 2020’de Madrid-Chamartín Clara Campoamor tren istasyonu ve çevresini sürdürülebilir, kullanışlı bağlantıları olan, entegre hareketlilik için uluslararası bir ölçüt haline getirmek için ulusal demiryolu işletmecisi Adif AV tarafından açılmış.

UNStudio, b720 Arquitectura ve Esteyco’nun önerisi, işlevsellik, uygulanabilirlik, erişilebilirlik ve şehre entegrasyon, sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık gibi hususları dikkate alan jüriden oybirliğiyle en yüksek puanı alarak yarışmanın kazananı seçilmiş.

Ekibin kazanan tasarımında gerekli gördüğü temel unsur, Chamartín istasyonunun tarihi tonozlu çatılarını korumak ve onları istasyonun tekil ve tanımlayıcı bir unsuru olarak kabul etmek olmuş.

Projenin ana odak noktası mevcut istasyon kompleksini korumak, iyileştirmek ve sürdürülebilir, geleceğe hazır bir kentsel merkez haline getirmek olmuş. Yapılacak yeni istasyon ve meydanın, bulunduğu bölgeyi büyük ölçüde geliştirmesi, bölgeye olan ilgiyi artırması ve Madrid’in bu semtindeki yaşam kalitesini bir üst seviyeye taşıması amaçlanmış.

Yeni kulelerle çevrelenen ve bir meydanla ön plana çıkan yeni istasyon projesi, diğer ulaşım seçeneklerine kolay erişim sağlayan tam entegre bir hareketlilik merkezi olarak hizmet veren büyük bir kentsel avlu şeklinde inşa edilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın