Muğla’nın sit alanları birleşiyor

Muğla Belediyesi'nin hayata geçirdiği Asar Dağı, Mobolla Ören Yeri Yol Düzenleme" projesi devam ediyor.

Mimarlar Ebru Soydaş Çakır ve Emre Batuhan Çakır’ın gönüllü hazırladıkları proje kapsamında Hisar Sokak’taki su deposunun bulunduğu yerden başlayan ve tepedeki Ortaçağ kalesine kadar devam eden 1 kilometrelik patikada, ahşap transferlerle basamaklar yapılıyor.

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün proje hakkında açıklamalada bulundu.

Taş istinat duvarlarıyla güvenliği sağlanan patika boyunca, yönlendirme ve bilgilendirme tabelaları yerleştiriliyor. Projede belirlenen noktalarda da seyir terasları oluşturuluyor. Danışmanlıklarını Muğla Belediyesi Sanat Tarihi Uzmanı Esin Gençtürk Gümüş ve Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler’in yürüttüğü projenin, eylül tamamlanması hedefleniyor. Danışman Gümüş, ahşap basamakların büyük oranda bitirildiğini, istinat duvarlarının yapımına başlandığını ve seyir teraslarının yerlerinin belirlendiğini söyledi. Gümüş, “Projemiz tamamlandığında, travers merdivenler ve peyzaj düzenlemesiyle Muğla kültür turizmi adına önemli bir gelişme sağlanmış olacak. Proje, önümüzdeki aylarda başlayacak arkeolojik kazı çalışmalarını da güçlendirerek, Mobolla ören yerinin eski önemine kavuşmasını sağlayacak.” dedi.

Belediye Başkanı Osman Gürün ise Muğla’nın çok özel ve önemli tarihi dokusuna değinerek şunları söyledi: “Proje tamamlandığında hem vatandaşlarımız hem de ziyaretçilerimiz, bu kent dokusu içinden geçerek evleri ve avluları görerek. Ev hanımlarımızın el emeklerini sunduğu küçük tezgâhlardan alışveriş ederek, yürüme yolunun başlangıç noktasına gelecek ve buradan da arkeolojik sit alanına çıkacaklar. Bu esnada Muğla’nın panaromik görüntüsünü de rahatlıkla seyretme şansına sahipler. Dolayısıyla kültür turizminde hakettiği yere gelmek isteyen Muğla, iki önemli değerini, kentsel ve arkeolojik sit alanlarını birleştirmiş olacak.” şeklinde konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın