Sahabiye Mahallesi Yarışması ile İlgili Bir Açıklama Daha

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu, Kayseri ili Sahabiye Mahallesi Kentsel Yenileme Proje Yarışması hakkında bir duyuru yayınladı.

TMMOB Mimarlar Odası yarışma ile ilgili, şartnamenin Fikir ve Sanat Eseleri Kanunu’na aykırı maddeler içerdiği, yarışmanın teslim süresinin yetersiz oluşu, jüri seçimlerindeki uygunsuzluk gerekçeleriyle bir duyuru yayınladı.

Duyurunun tam metni şu şekilde;

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 Aralık 2014 tarihinde ilan edilen “Kayseri ili Sahabiye Mahallesi Kentsel Yenileme Proje Yarışması”na meslektaşlarımızın katılmaması yönünde tavsiye kararı almıştır.
Sahabiye Mahallesi gibi tüm şehrin kimliğini etkileyen ve değiştiren bir ölçeğe sahip büyüklükteki alanın dönüştürülmesi için bir kentsel tasarım projesi gerekmektedir. Ancak bu projenin uluslar arası ya da ulusal olarak açılacak tasarımcıların özgün fikirlerini demokratik ve tarafsız bir jüri ile değerlendireceği ödülleri ve süresi ile daha çok katılımı teşvik eden bir yarışma şartnamesi ile elde edilmesi elzemdir.

Kentsel Yenileme Proje Yarışması adı altında yayınlanan şartname, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki idarelerin uyması gereken Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir Ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği’ne uymamaktadır. Bu yönetmeliğin 3. Maddesindeki yarışmanın şekli,4. Maddesindeki yarışmanın hedefleri, 8. Madde a,b,h,i bendindeki yarışma şekli jüri tespiti ve şartname imzaları ilan biçimi, 9 ve 14.maddelerdeki jüri heyeti, 18.19.20.21.22.23.24.25.26. ve 27. maddelerindeki jüri seçimleri ve jüri hazırlık çalışmaları 40.madde d bendindeki ödüllerin tespiti bu şartnamede görülmemektedir. İlgili yönetmeliğinin madde 16 da belirtilen tek kademeli yarışmalar için tanınan en az sürenin 60 gün olabileceği ibaresi bu şartnamede esas alınmış olup bu büyüklükteki bir yarışma için son derece yetersiz bir süre olarak kalmıştır.

Şartnamede yer alan “Derece kazanan tasarımlara ait her türlü fikri haklar, Kayseri Büyükşehir Belediyesine ait olacaktır. Yarışma dosyası almış her yarışmacı ve grup üyeleri bu şartı kabul etmiş sayılır.” ifadesi açıkça 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa aykırıdır.

Günümüzde görülmektedir ki yarışmalar her türlü hak ve amaca hizmet eder haline gelmiş ve gayri meşru olanı meşrulaştırmanın aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Bu nedenle, Mimarlar Odası, yarışmanın durdurularak, hukuka ve üst ölçekli plan ve projelere uygun olarak ve ilgili meslek odalarından istenecek uzman meslek sahiplerinden oluşan bir jüri ile yeniden düzenlenmesini istediğini kamuoyuna duyurur.

Etiketler

Bir yanıt yazın