Restorasyon çilesi

Beylerbeyi'ndeki tarihi Bostancıbaşı Abdullahağa Camii'nin restorasyonu, 2007'de kağıt üzerinde başladı. Revize edilen restorasyon projesi, ödenek ayrılmadan sponsor marifetiyle yapılmaya çalışılınca yılan hikayesine döndü

Cami, Padişah lll. Murad’ın bostancıbaşılarından olan Abdullah Ağa tarafından 1581’de yaptırıldı. Cami ilk restorasyonu 1962’de geçirdi.

Onarım süreci 2007’de başlayan İstanbul Beylerbeyi’ndeki tarihi Abdullahağa Camii restorasyonu tam anlamıyla yılan hikâyesine döndü.

Abdullahağa Mahallesi’ndeki Abdullahağa Camii yıllardır onarılmayı bekliyor. Uzun süredir ‘onarımdaymış gibi’ görünmesine rağmen, bazı nedenlerden dolayı bir türlü restorasyon çalışmasına başlanamayan Beybostanı sokaktaki cami için ilk adım 2007’de atıldı. İşadamı Çetin Palancı’yla ‘sponsorluk’ anlaşması imzalayan Vakıflar Genel Müdürlüğü, anlaşmaya göre ücret vermeden restorasyon çalışmalarını tamamlayacaktı. Ancak sponsorluk anlaşması 2007’de imzalanmasına karşın, restorasyon çalışmaları 2010 yılında başlayabildi. Tarihi yapının başına gelenler bununla sınırlı kalmadı. 10 Mayıs 2010’da iş bitimi için bir yılık ihaleye çıkılan tarihi yapının restorasyonu, söz verilen tarihte de bitirilemedi. Süre Mayıs 2011’de tamamlanmasına rağmen arada yapılan onarımlar da caminin tarihi yapısında olumsuz etkilere neden oldu. Tarihi Abdullahağa Camii ile ilgili Yeni Şafak’ın sorularını cevaplayan Vakıflar Genel Müdürlüğü ise yaptığı açıklamayla yaşananlara yeni bir boyut kattı.

ÇALIŞMA SIRASINDA PROJE YENİLENMİŞ
Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne göre, caminin onarım projesi 2010’da çıkılan ihaleye rağmen, yeniden revize edilmiş. Yaşanan gecikme nedeniyle ilgili bilgi veren Genel Müdürlük yetkilileri, restorasyon esnasında karşılaşılan çeşitli nedenler ve durumlardan dolayı projelerin yenilenmesi ya da farklı uygulamalara yönelinmesinin zorunlu olduğu belirti. Genel Müdürlük yetkilileri restorasyondaki ‘zodrunlu’ revizeye şöyle açıklık getirdi? “Abdullahağa Camii restorasyonunda da böyle bir durumla karşılaşılmış olup, projenin revize edilmesi lüzumu doğmuştur. Bu nedenle ek çalışmalar yapılmış ve Koruma Kuruluna revize proje hazırlanmış ve Kurul onayına sunulmuştur. Kurulca onaylanmasını müteakip restorasyon kaldığı yerden devam edecektir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın