Meksika’ya Dünya’nın En Büyük Kentsel Parkı: Texcoco Gölü Ekolojik Parkı

Önde gelen Meksikalı mimar ve peyzaj tasarımcısı Iñaki Echeverria'nın en yeni projesi Texcoco Gölü Ekolojik Parkı, tamamlandığında dünyanın en büyük kentsel parkı olacak.

Texcoco Gölü Ekolojik Parkı, geniş, gelişmeye açık olup, Meksika kentinde sulak alanlar, göller ve kamusal alanlarla entegre olmuş yeşil kentsel peyzaj olarak planlanmış bir alan. 14 hektardan fazla bir alanı kapsayacak ve New York’taki Central Park’tan 41 kez büyük olacak bu park ile planlı göl yenilemesi, çok büyük bir girişim.

Echeverría, Texcoco Gölü’nün çevrelediği Meksika Vadisi’nin altyapısı ile doğayı bir araya getiren yeni bir kentsel peyzaj alanı oluşturmayı amaçlıyor. Planlanan park alanı Texcoco Gölü ve suyun diğer küçük kolları ile çevrelenmiş. Texcoco Bölgesi’nin su ve göllerinin bağlantıları, 1400’lerin erken dönemi Aztek İmparatoru Montezuma’nın yönetiminde yüzyıllar boyunca insanlar tarafından duvar ve kanallar şeklinde tasarlandı. Lago Texcoco Park’ın hedeflerinden biri, muazzam bir büyüme kaydeden Meksika’ya (1950’lerde 3 milyon olan nüfus, şimdilerde 20 milyondan fazla) esnek ve sürdürülebilir yeşil bir sınır yaratmak.

Bu hedefler doğrultusunda, Echeverría ve ekibi tarafından önerilen kentsel mühendislik projesi, Meksika’nın peyzaj mühendisliğinin uzun soluklu geçmişini gözler önüne seriyor. Texcoco Parkı Projesi, Meksika Vadisi’nde yeşil altyapının en büyük bir parçası olacak. Projede gölü, sulak alanları, çayır ve ormanda yaşayan canlıları düşünerek, topluluk bahçeleri ile birlikte rüzgar, güneş ve entegre bir taşıma sistemi gibi yenilenebilir enerji tesisleri de yer alacak. Buna ek olarak da Echeverria, spor alanları, bisiklet ve yaya yolları, oyun alanları ve Texcoco Park’ı görmek için gelenlere yönelik ziyaretçi merkezleri tasarlıyor.

Takdire değer bir diğer unsurda, planın deniz manzarası özelliği ile tek çevre dostu projelerden biri olması. Park, büyük bir drenaj sisteminin bir parçası olarak işlev gören atıksu arıtma tesisleri ile sulak alanlar için bir gölet içerecek. Ayrıca parkın yeşil altyapısı, Meksika’nın kentsel peyzajı için bir taşkın koruma sistemi sağlayacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın