Frank Lloyd Wright İnternette Hak Ettiği Yere Geldi

Eight and a Half Tasarım Stüdyosu'nun katkılarıyla güncellenen Frank Lloyd Wright Vakfı'nın web sitesi artık mimarın tasarım felsefesini ve görsel duyarlılığını yansıtıyor.

Yıllardır Frank Lloyd Wright Vakfı’nın internetteki varlığı yeteri kadar sesini duyuramıyordu. Vakıf, 1940’ta kurulmuş ve Wright’ın mimari mirasının temsilcisi olmasına rağmen; web sitesi Wikipedia ve diğer üçüncül sitelerin ardına düşebiliyordu.


Vakfın eski web sitesinden bir görsel

Sonunda, Wright’ın efsanevi adına yakışır bir sitesi var

Yaşamı boyunca 500’den fazla bina tasarlayan Wright Amerika’nın ilk benzersiz mimari stili olan Prairie’ın öncüsü. New Yorklu Eight and a Half Tasarım Stüdyosu’nun yeni tasarımı ile web sitesi artık 21. yüzyıl duyarlılığını korurken Wright’ın görsel şölenini de içinde barındırıyor.

Eight and a Half’in kurucularından Bonnie Siegler web sitesini tasarlarken Wright’ın çalışmalarından olabildiğince yararlandıklarını söylüyor. Wright’ın imzasında ve tasarladığı evlerin duvarlarına yerleştirdiği imzalı tuğlalarda kullandığı paslı kırmızı renk web sitesinde görebileceğiniz bir ipucu. Neutraface yazı tipi ise Wright’ın Wisconsin stüdyosunda bir süre çalışan Richard Neutra’nın ticari yapılarının tabelalarından esinlenilmiş. İnteraktif harita üzerinde yer alan pusula da direkt Wright’ın arşivlerinden geliyor. Siegler diyor ki: “Wright’ın öyle bir görsel duyarlılığı vardı ki, biz de ona saygı göstermek ve çalışmalarımızda kullanmak istedik.”

Sitenin hedefi Frank Lloyd Wright için kapsamlı bir rehber olmak. Amerika’nın en ünlü mimarlarından olan Wright’ın çalışmalarına adanmış ne yazık ki çok az web sitesi mevcut. Konu Frank Lloyd Wright’ın kendisine geldiğinde ise, hayatı boyunca yaşı veya boyu hakkında yalan söylemiş biri olarak internette, hatta tarihçiler arasında bile çok farklı bilgiler dolaşıyor. Siegler ve ekibi bu yanlış bilgilere bir son verebilmek için vakıfla birlikte biyografileri, monografileri, kayıtları ve binlerce görseli taramışlar. Siegler artık Frank Lloyd Wright’ın çektirdiği tüm fotoğrafları gördüğünü ekliyor ve gülüyor.


Mimarın çalışmalarının liste görünümü


Frank Lloyd Wright’ın hayat çizelgesi

Vakfın yeni sitesi Wright’ın birçok tamamlanmış binasının bulunabildiği, hayat çizelgesi, stüdyoların yerleri gibi interaktif haritaların gösterildiği tamamlanmış ve arama yapılabilecek bir ara yüze kavuşmuş durumda. Sonuç olarak, vakıf web sitesi Frank Lloyd Wright’ın 20. yüzyılın en vizyoner tasarımcılarından biri olduğunu hissettiriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın