Frank Lloyd Wright’a Yakından Bakmak

Frank Lloyd Wright'ın fotoğrafçısı 20 yıl boyunca mimarı iş başında ve evinde görüntüledi.

Pedro Guerrero, Frank Lloyd Wright’ın Arizona’da yer alan Taliesin West Okulu’na 1939 yılında, elinde sahilde çıplak kadınları fotoğrafladığı bir portfolyoyla geldiğinde, ünlü mimar 22 yaşındaki bu deneyimsiz fotoğrafçıyı hemen işe almıştı. Sonraki 20 yıl boyunca Guerrero, Wright’ın yaşamına, çalışmalarına, evine ve mimarın kendisine yakından bakma imkanı buldu.

Guerrero’nun “Picturing Wright” isimli kitabı mimara samimi bir bakış yöneltiyor. Martin Filler’in kitabın önsözünde yazdığı gibi: “Wright’ın kendi projeksiyonu öyle canlı, uzun ve olaylı hayatındaki kutlama öyle baskındı ki, adamın gerçek karakteri özenle sahnelediği kişiliğiyle gizlenmişti.” Guerrero öldüğünde Wright’ı çizimleri teftiş ederken, çalışanlarıyla mahkemedeyken, piknikte dinlenirken ya da karısıyla kitap okurken; kısacası mimarı savunmasız birçok anında yakalamayı başarmıştı.

Doğal ya da poz vererek çektirdiği çoğu portresinde Wright, arazileri dolaşıp ustaları bastonuyla yönlendirirken sert ve yaşlı bir devlet adamını andırıyordu. Özel anlarında ise; bir bardak çay içerken, en sevdiği binaya bakarken ya da piyano çalarken odaklanmış, yaptığı şey tarafından ele geçirilmiş gizemli bir sanatçıya benziyordu. Guerrero’nun bu çalışması aslında fotoğrafçı-özne ilişkisinin gücünün bir kanıtı: Şöhret her ne kadar mimarı kameralar konusunda kayıtsız yapsa da, onunla on yıllarca çalışmanın ardından Guerrero, Wright’ı en önemli anlarında yakalamayı başardı.

Fotoğrafçının kitabı, The Monacelli Press’den Mart başında 45 Dolar’dan satışa sunuldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın