Ulusal Drama Tiyatrosu’nda 15 Sene

1999 yılında tamamlanan tiyatronun eksiklerinin tamamlanması yaklaşık 15 seneyi buldu.

Agathe Alexis ve Alain Barsacq tarafından 12 yıldır yönetilen yapı önce “Nord Pas de Calais Ulusal Drama Tiyatrosu”, sonra “Kuzey Ülkeleri Tiyatrosu”, son olarak da “La Comédie De Bethune” olarak adlandırıldı.

1999 yılında büyük bir kısmı tamamlanmış şekilde teslim edilen binada geleneksel bir tiyatroyla karşılaştırıldığında bazı eksikler göze çarpıyordu. Örneğin prova odası bulunmayan tiyatroya bu kısım “S” formunda binayı çevreleyecek şekilde sonradan eklendi. Ek yapının çok büyük bir kısmı bu odaya ayrılırken, dar kuzey kısmı da lobi, idari ofisler, tuvaletler, teknik odalar gibi diğer fonksiyonlar için kullanıldı.

Zemin kattaki hafif eğimli zemin uygulaması sanatçıların ve izleyicilerin kullanabilecekleri bir bar eklenmesine izin verdi. Bu karmaşık ve dar araziden en iyi şekilde yararlanmak için mimari konsept, mekanların kompakt bir şekilde birbirine yakın tutulduğu ve böylelikle bir yerden diğerine geçişin kolaylaştığı fikriyle şekillendi. Program ikiye bölündü: Victor Hugo Bulvarı’na açılan sanatçılar için ayrılan kısım ile 11. Kasım Caddesi’ne açılan halka ayrılan kısım.

Bu ikinci kısım daha karmaşık, küçük bir bölümdü ve sanatçılar kısmının içine yerleştirilmişti. Sanatçılar kısmında işlevler birbiri ile ilişkilendirilmiş ve titizlikle birbirini takip ediyordu: Bir tarafta sanatçıların kabinlerinin bulunduğu sahne arkası, sonra sahne, ön sahne, ve sonunda koltukların üzerinde yer alan bir kontrol odası. Sahnenin en düşük noktası ile en yüksek noktası arasındaki fark 21 metre. 

Bina mor vernikle renklendirilmiş büyük beton bir hacme sahip. Hacimin formu ise, yumuşaklığı hissettiren hafif kavislerden oluşuyor. Manuelle Gautrand yapının formunu gizlemek istememiş, aksine kavis vererek ve mor renk seçimiyle vurgulamak istemişti. Zamansız ve güçlü, sıcak bir renk, mor…

Ek Yapı ve Yenilemenin Amaçları

Ek yapı, arazi içerisindeki köşe evin yıkılmasının ardından 16 aylık bir çalışma sonucu tamamlanabilmiş. Güvenlik ile ilgili yönetmeliklerin zaman içerisinde değişmesi nedeniyle Manuelle Gautrand Mimarlık da mevcut yapıyı bu kurallara göre revize etme şansı yakalamış.

Fotoğraflar: Luc Boegly

Etiketler

Bir yanıt yazın