Zaha Hadid’den Oxford Üniversitesi’ne Yeni Bina

Zaha Hadid Architects, Oxford Üniversitesi'nin St. Antony's Collage'daki Orta Doğu Merkezi için yeni bir bina tasarladı.

Oxford Üniversitesi’nde, Arap dünyası, İran, İsrail, Türkiye’yi kapsayan araştırma faaliyetleri için 1957 yılında kurulan Orta Doğu Merkezi için Zaha Hadid Architects yeni bir ek bina tasarladı.

Orta Doğu üzerine biriken geniş arşivin araştırmacılar tarafından rahatça kullanılması ve korunması için tasarlanan yapı 1.127 metrekare alana yayılıyor. Orta Doğu Merkezi’ni yeni hizmetlerle donatacak olan bina 117 kişilik eğitim salonu, iki katına çıkarılmış kütüphane ve arşiv alanı bulunduruyor ve merkezin koleksiyonlarının korunması ve yönetimi için en uygun fiziksel koşulları sağlayacak şekilde tasarlanmış.

Yapının tasarımında, yüzyıllık Sequoia ağacı ve kökleriyle uyum sağlaması için verilen kavisli form öne çıkıyor. Güney cephesinde ise arşivin okuma odası ve kütüphanecilerin ofisleri 1970’lerin brütalist Hilda Besse Binası’na doğru uzanıyor.

Etiketler

1 Yorum

  • tulay-balpinar says:

    O güzelim binanın yanına olacak iş mi…Çağdaşlaşalım derken komikleşiyoruz…
    Ve Zaha Hadid, evet matematiği çok güzel kullanıyor olsa da, bir uzay çağı hevesinden başka bir çağrışım yapamıyor ruhuma…doğadan uzak bir görüntüde….
    Tasarımlarına baktıkça getirin uzay başlığımı demek geliyor içimden, sanki uzay boşluğunda nefesim kesilecekmiş gibi…
    Belkide tek kelimeyle eleştireceğim Tarzım değil…

Bir yanıt yazın