ABD’de İşler Kesat

Son 1,5 yıldır Mimari Fatura Endeksi tarihindeki en sert düşüşünü yaşıyor.

Haziran ayında gerçekleşen neredeyse 1 tam puanlık düşüşü takiben Mimarlık Fatura Endeksi (Architecture Billings Index -ABI) Temmuz ayında da hatta bir puandan daha yüksek bir düşüş göstermişti. İnşaat faaliyetlerinde öncü bir ekonomik gösterge olarak ABI, mimari faturalar ve inşaat harcamaları arasında yaklaşık 9 ila 12 aylık bir gecikme süresi olduğunu yansıtıyor. Amerika Mimarlık Enstitüsü (AIA) geçen ay gösterge değeri 46,3 olan ABI skorunun Temmuz ayında 45,1’e gerilediğini açıkladı. Bu skor, tasarım hizmetlerine olan talebin sürekli azalmakta olduğunu yansıtıyor. Yeni proje araştırma endeksi ise Haziran ayında 58,1 iken hatırı sayılır bir yavaşlamayla 53,7’e düştü.

AIA’nın Baş Ekonomist’i Kermit Baker “Mimarlık firmaları için iş koşulları oldukça keskin bir şekilde tersine döndü,” diyor ve ekliyor: “Geçen yılın sonlarında ve bu yılın ilk birkaç ayında krizin yavaş yavaş çekilmeye başladığına dair sezgiler vardı ancak hala bu çemberin dışına çıkamamış olmaktan ötürü kaygılıyız. Şu an oldukça belirsiz olan ekonominin gidişatının ani bir sivrilmeyle değişmesini beklemiyoruz.”

Temmuz Ayı ABI Özetinde En Önemli Noktalar

– Bölge Ortalamaları: Güney (46,9), Batı (46,6), Kuzey (46,4), Ortabatı (44,9)
– Sektör Endeksi Analizi: Ticari/ Endüstriyel (47,9), Kamusal (47,2), Çok Yönlü Firma (47,1), Toplu Konut (44,7)
– Proje Kaynak Endeksi: 53,7

AIA Mimarlık Faturalama Endeksi Hakkında

Mimarlık Fatura Endeksi, konut dışı inşaat harcamalarında yaklaşık olarak 9 ila 12 aylık bir perspektiften bakma imkanı sağlayan önemli bir ekonomik gösterge niteliği taşıyan AIA Ekonomi & Piyasa Araştırma Grubu tarafından oluşturuluyor. Dağıtım endeksleri, AIA üyelerine gönderilen aylık kurul anketlerinden elde edilen tüm raporları kapsıyor. Katılımcılar harcamalarının artıp artmadığını ya da o ay içinde değişip değişmediğini, önceki aya kıyasla nasıl sona erdiğini ve ABI içindeki sonuçların derlemesini bu endeks içinde bulabiliyorlar. Aylık sonuçlar mevsimsellikten arındırılarak, bir önceki ay ile kıyaslanması olanaklı hale getiriliyor. Aylık ABI endeks rakamları genellikle 50 civarında seyrediyor. Bölgesel ve sektörel veriler ise 3 aylık değişken ortalaması kullanılarak formule edilmiş. ABI’ye ve inşaat faliyetleri ile ilişkisine dair daha fazla bilgi edinmek için Öncü İnşaat Göstergeleri ile birlikte White Paper Mimari Faturalandırma değerlerine, faturalandırma endeksi ve inşaat giderleri arasındaki bağlantının analiz verilerine ise AIA’in internet sitesi olan www.abi.com‘dan bakılabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın