Kırılgan Bir Oyun Alanı

Le Corbusier'in Cité Radieuse'u Dan Graham'ın camdan oyun alanına ev sahipliği yapıyor.

Ora-İto tarafından sanat galerisine dönüştürülen, Corbusier mabetlerinden, Cite Radieuse’un çatısınde sergi yapmak, yine İto’nun tabiriyle “büyük risk taşıyan, sanatçıyı bir aslan yuvasına atan” bir karar. Çünkü “Le Corbusier’den kaçamazsınız diyor” Ito.

Geçtiğimiz yıl Daniel Buren’in çalışmalarına ev sahipliği yapan çatı bu sene Dan Graham’ın Observatory/Playground çalışmasına ev sahipliği yapıyor. 

Başlarda bir Le Corbusier hayranı olmadığını belirten Graham, çatıda çalıştıkça mimarın estetiğini hissetiğini, kadın erkek dengesine yaptığı vurgudan etkilendiğini belirtiyor.

Graham’ın hayalet pavyonu bu anlamda Le Corbusier’den kurtulmaya çalışıyor ve brüt beton ile bütünleşiyor. Siluet ve dağ manzarasıyla farklı bir duruş yakalayan pavyon, kentsel peyzajı her açıdan değişen hologramlara dönüştürüyor.

1980’lerden bu yana camdan pavyonlar yapan sanatçının Cité Radieuse’daki pavyonundaki amacı ise kamusallığyla öne çıkan bu kentsel terasta bir oyun alanı yaratmak ve özellikle çocuklara dair bir imge kullanarak ve onları hedefleyerek onların kentin kamusallığına dair düşünce kanallarını açmak.

Etiketler

Bir yanıt yazın