Sabah Gazetesi’nin Haberi için Mimarlar Odası’ndan Açıklama

Sabah Gazetesi'nin dün yayınladığı haberde, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy Binası'nın 5. katındaki restoranın kaçak olduğu ileri sürülmüştü.

Dün Sabah Gazetesi’nde yayınlanan bir habere göre, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Binasının terasında yer alan Ferahfeza restoranının ruhsatı yok. Bu haberle ilgili bir basın açıklaması yayınlayan  Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, “mimarlık camiasının ve mücadelemizin saygınlığını zedelemeye, toplum nezdinde karalama ve hedef göstermeye çalışan açıklamalarını kınıyoruz” dedi. Açıklamanın tam metni şu şekilde:

ODAMIZA SALDIRARAK HUKUKSUZLUĞUN ÜZERİ ÖRTÜLEMEZ!

TMMOB’a bağlı meslek odalarına yönelik siyasi iktidar tarafından, hukuka aykırı KHK, torba yasa ve yönetmelik değişikliği ile sürdürülen işlevsizleştirme ve itibarsızlaştırma kampanyasına; bir grup ‘yandaş’ medya da ‘kendi dili ve kültürüne’ uygun bir şekilde asılsız haber ve iddialarla destek olmaktadır.

Özellikle 7 Haziran genel seçimlerinden sonra yoğunlaşan bu saldırılarda; meslek odalarının ‘kamu yararı’ doğrultusunda açtığı hukuk davaları ve bunlara ilişkin yargı kararlarına atıfta bulunmaları dikkat çekicidir.

1954 yılında kurulan Mimarlar Odası, 60 yılı aşkın bir süredir kuruluş amacına bağlı olarak, mimarlığın kamu ve toplum yararı doğrultusunda gerçekleşmesinin demokratik güvencesidir.

Siyasi iktidar, sürdürdükleri rant ve talan odaklı kentleşme politikaları karşısında engel olarak gördüğü odamıza görsel ve yazılı basın yoluyla da asılsız ve yalan haberlerle saldırmaktadır.

Aynı anlayışla son olarak, 05.07.2010 tarih ve 2010/02-37 no’lu tadilat ruhsatlı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy Hizmet Binası’nın kaçak olduğuna varıncaya kadar gerçek dışı haberler yayınlayan bir grup medyanın, oda binasının kiralama yoluyla tasarrufta bulunma hakkını bile çarpıtarak ilgili çatı katının ruhsatsız ve kaçak olduğunu iddia etmesi kasıtlı ve saldırgan bir tavırdır.

Özellikle odamızın Karaköy hizmet binasına ilişkin basında çıkan haberler bütünüyle yanlış ve yanıltıcıdır.

Odamızın, yöneticilerimizin, mimarlık camiasının ve mücadelemizin saygınlığını zedelemeye, toplum nezdinde karalama ve hedef göstermeye çalışan açıklamalarını kınıyor, her türlü hukuksuzluk ve hak gaspı karşısında demokrasi ve hukuk mücadelemizi sürdürmekte kararlı olduğunu bir kez daha vurguladığımızı değerli kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Etiketler

10 yorum

  • omer-yilmaz says:

    Denize düşen yılana sarılır.

  • ahmet-turan-koksal says:

    Tadilat ruhsatı ile üst katı (diğer binalar gibi) Oda kullanabilir. Kaçak anlamına gelmiyor hukuki olarak.

    Fakat söz konusu lokantanın ruhsatı var mı yok mu? Açıklamadan anlamadım. Eğer içkiliyse kesinlikle ruhsat vermezler. Kiracı varsa kiracı ruhsatı almalı. Böye karalama kampanyaları sürecektir. Oda dikkatli olsun. Kimseye bu tür imkanlar vermemeli. Ben yönetici olsam dikkat ederdim.

  • ahmet-turan-koksal says:

    Efendim dediğim gibi akıllarınca odayı bu şekilde yıpratacaklar.
    Yıpranmaz.

    Ammma ve lakin Oda’nın sütten çıkmış ak kaşık olması lazım. Gerçekten orası ruhsatsızsa (tadilat ruhsatı ile kat kaçak olmaktan kurtulmuş. Başkası yapsa kıyameti kopartır. Oda da bazen yıpratmayı yapar) kapatmalı.

    Yani Oda bazen kendisinin de başvurduğu yoldan dolayı mağdur pozisyonda.

    Kapasın o işletmeyi geçsin gitsin. Lekesiz olsun.

  • burak-altinisik1 says:

    Hikaye hep aynı: hangi replik daha iyi bağırırsa o iyi algısına oynamak. Geçen hafta başında belirmeye başladı oda ile ilgili haberler. Önce bu aidat rantı nereye gidiyor sorusu ve milyon dolarlık rant DHKP-C’ye mi gidiyor? bulandırması. Ardından kaçak, şu, bu sataşmaları. Belli ki nereye isabet ederse türünden bir yaylım ateşi. Geçen akşam ise a-haber’de olay şöyle verildi: istanbul merkez şubesinin binası kaçak çıktı ile başlayıp inşaatında hindistan taşı kullanımına tepkiler olunca vazgeçildiği, tadilat ruhsatıyla kaçak kat çıkıldığı, sonra sosyetik bir işletme verildiği, bu işletmenin ruhsatsız olduğu. noktasal atıştan herkes özenle kaçınıp ortaya büyük bir muğlaklık balonu bırakmayı tercih ediyor. Oda’nın açıklaması da bundan farklı değil.

  • faruk-ozgokce1 says:

    İddialar da deli dolu birçok saçmalık. Cevaplarda. Aradan doğru olanı bulup çıkarmaya çalışmak da son derece zor. Veya boşverelim gerçek neymiş. Herkes kendi siyasi fikri neyse ona göre birşeylere inansın 🙂 Çoğu kişinin yaptığı gibi…

  • mehmet-berksan says:

    Odanın yayınladığı metin için “Açıklama” denemez bence. Bu daha çok “Açıklama yapıyormuş gibi çek panpa” tarzı olmuş. İddia oldukça net: İşletmenin ruhsatsız olduğu öne sürülüyor. Net bir iddia karşısında bu kadar laf ediliyor ve bir tek esas iddiaya ilişkin duruma açıklık getirilmiyorsa orada bir sorun vardır. Sizi bilmem ama metni okuduktan sonra bende oluşan intiba şu oldu: “Sıkıntı büyük galiba!”
    Metnin içinde geçen en net cümleye bakalım: “Özellikle odamızın Karaköy hizmet binasına ilişkin basında çıkan haberler bütünüyle yanlış ve yanıltıcıdır.” Burada “ruhsatsız işletme” iddiası muğlaklaştırılarak medyada bina ile ilgili çıkmış bütün haberler birarada ele alınarak cephe genişletilmiş ve esas iddia gözden kaçırılmış. Açıklama dediğin metin, bir konuya açıklık getirirken bir dolu yeni cevapsız soru bırakmaz arkasında. Hangi haber ne açıdan yanlıştır ve doğrusu nedir? Yanıltıcı olan hususlara ilişkin var mı bir diyeceğiniz?

  • omer-yilmaz says:

    Gündemde olan çok okunuyor.

  • cem-yildirim says:

    Omer Bey
    Sitede yer alan haberlerin, makalelerin, kose yazilarinin hangisinin ne kadar okunduguna dair donemsel analizler yapiyor musunuz? Sanki okunma sayilarina bakinca gerginlik iceren basliklar daha cok ilgi goruyor gibi.

  • omer-yilmaz says:

    Kesin. Bir de iyi okuyamayan kullanıcıların manipülasyonları var tabii.

  • azmi-acikdil says:

    Şiddetten beslenen site hangisi onu anlayamadım.

Bir yanıt yazın