Nevşehir’de Siluet Bozan Oteller Mühürlenecek

Uçhisar'da bulunan otel inşaatları Arinna ve CCR otelleri mimarlar mühürle demesine rağmen Uçhisar belediyesi mühürlemeyi reddedince mahkeme son kararı verdi: "mühürlemeliydi"

UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde bulunan Uçhisar’da yapılan otel inşaatları Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yargıya taşınmıştı. Uçhisar Belediyesi’ne otelleri mühürle diyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ni dinlemeyen belediye otelleri mühürlenmesini reddetti. Mühürlemenin reddine açılan davada ise mahkeme mühürlemeli kararı verdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan,”Uçhisar’da devam eden CCR otel inşaatı sit alanı içerisindeydi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Nevşehir Koruma Kurulu üyelerinin tamamı görevden alınmıştı. Koruma Kurulları’nın kültürel mirasımıza yönelik bilimsel davranması gerekirken, dokunun bozulmasına yol açacak yapılaşmaların altında imzalarının bulunması Koruma Kurullarını ve kurul üyelerinin hakkında soruşturma açılması ve Kültür Bakanlığı’nın görevden alması ile sonuçlanmıştı. Koruma kurullarını görevden alınmasını da mahkemede delil gösterdik. Bilirkişi keşfinin eksik olduğu sonucuna da varan Danıştay 6. Dairesi tekrar bilirkişi keşfinin yapılmasını öngörürken, mühürleme talebimizi reddeden belediyenin reddine açtığımız davada ise Kayseri 2. İdare mahkemesi mühürlenmesi gerektiği yönünde karar verdi” dedi.

“Belediye’nin mühürlemekten kaçması söz konusu değil”

Candan, Uçhisar Belediyesi’ne resmi yazı ile ikinci kez mühürleme başvurusunu yaptıklarını vurgulayarak ” Uçhisar belediyesi ilk mühürleme istemimizi dikkate almamıştı. Kayseri 2. İdare mahkemesi ‘nin kararını örnek göstererek, ikinci kez Uçhisar Belediyesi’ne dokuyu bozan sit alanını işgal eden otelleri mühürle dedik. Otellerin açılışının yapılacağına dair basına yansıyan haberlerin talihsizlik olduğunu düşünüyoruz. Belediye’nin mühürlemekten kaçması gibi bir durum artık söz konusu değil.” Şeklinde konuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından Uçhisar Belediyesi Başkanlığı’na yazılan resmi yazıda; “Uçhisar Belediyesi sınırları içerisinde yapımına başlanılan Arinna Lodge Otel ve CCR otel inşaatlarının mühürlenerek durdurulması ve eski hale getirilmesi istemiyle Kurumumuz tarafından Belediyenize yapılan başvurunun reddine ilişkin Belediyeniz aleyhine mühürleme talebinin reddi işlemlerinin iptali talebiyle açılan davalar Kayseri 2.İdare Mahkemesinin 2014/526E. ve 2014/529E. sayılı davalar üzerinden kabul edilmiştir. Mahkemenin anılan kararlarının ivedilikle uygulanarak mahkeme kararları gereğince Arinna Lodge Otel ve CCR Otel inşaatlarının mühürlenerek neticesinden bilgi verilmesini talep ederiz.” İfadelerine yer verildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın