Antalya Antik Kent Haritası Yapıldı

Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kazım Öz Antalya Antik Kentler Haritası hazırladı.

Antalya il sınırları içindeki yerleşimlerin binlerce yıllık geçmişe sahip olan Anadolu Uygarlıkları içinde bölgeye özgü kültürel miras özellikleriyle diğer kentlerden ayrıldığını söyleyen Ali Kazım Öz, Süper Kent dosyası kapsamında incelediğimiz Antalya kentindeki önemli tarihsel alanları haritaladı.

Ali Kazım Öz hazırladığı harita ve Antalya hakkında ise şunları söylüyor:

Bölge, insanlığın başladığı Paleolitik Dönem’den itibaren Osmanlı Dönemi’ne kadar sürekli yerleşim görmüş, hem kültürel hem de doğal değerler bakımından zenginleşmiştir. Antalya ili, antik dönemde Lykia, Pamphylia ve Pisidia olarak adlandırılan üç bölgede yaklaşık 100 farklı yerleşimi kapsamaktadır. Toplumsal kültürün ortak mirası sayılan ve korunması gerekli alanların çeşitliliği sayesinde, Antalya özel bir durum arz etmektedir. Bu nedenle ilk aşamada, il sınırları ölçeğinde arkeolojik sitler, ören yerleri ve önemli tarihsel alanlar harita üzerinde belirlenmiş ve kısa açıklamalar eklenmiştir.

Antalya antik kentler haritası hazırlanırken, popüler ve bilimsel çalışmalara destek olmasının yanı sıra bölge planlama ve koruma çalışmalarına da kaynaklık yapması hedeflenmiştir. Yapılacak bilimsel çalışmalar sayesinde diğer yerleşim alanlarının tespiti, envanter kayıtlarının tamamlanması, çağdaş ilkeler doğrultusunda korunması ve kültürel turizme kazandırılması mümkün olacaktır.

Kısa açıklamalar ve ilgili kaynak yönlendirmelerinin de eklendiği haritayı inceleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın