Kamusal Mekanda Suyun Kullanımı için Kolektif Bir Deneyim: Urban Spa

Urban Spa projesi, kentte kullanılmayan su kaynaklarının yeniden işlevlendirilmesi amacıyla ortaya çıkan alternatif bir öneri olarak dikkat çekiyor.

Her yaz ISAD (Chihuahua Mimarlık ve Tasarım Enstitüsü) tarafından Meksika’nın Chihuahua kentinde düzenlenen çalıştayda bu sene, PKMN (pac-man) Architectures tarafından kent merkezindeki bir park alanına küçük bir “kentsel spa” inşa edildi. PKMN’nin yerel mimarlar Juan Castillo, Miguel Heredia ve tasarımcı Miguel García işbirliğinde yürüttüğü proje, yerel halkın katılımıyla şekillendi.

Çalıştay, ortak bir gelecek tahayyülünü şekillendirmek üzere park kullanıcılarının bireysel isteklerinin öğrenilmesiyle başladı. Bu süreçte, parkın artık kullanılmayan su kaynağının yeniden canlandırılması talebinin öne çıkmasıyla, spor alanları ve küçük bir ağaçlık alan olarak ikiye ayrılmış parkın tam ortasında suyu çevreleyen bir strüktür yaratılmasına karar verildi.

Çalıştay boyunca workshop katılımcıları, park sakinlerinin isteklerini mimari öneriye dönüştüren eskizler ortaya çıkardı. İlk hafta projeyi şekillendiren ekip ikinci hafta park sakinleri ve gönüllüler ile birlikte projeyi kendileri inşa etti.

Tüm bu çalışma sonucunda üretilen Urban Spa projesi, suyun rekreatif kullanımını temel alan geçici bir strüktür olarak tasarlandı. Projede su kaynağı küçük bir havuza dönüştürüldü ve etrafında inşa edilen ahşap yüzeyler güneşlenme alanları olarak düşünüldü. Çevresinde yükselen ahşap strüktür ise dinlenme ve izleme platformları olarak tasarlandı.

Urban Spa projesi, kentte kullanılmayan su kaynaklarının yeniden işlevlendirilmesi amacıyla ortaya çıkan alternatif bir öneri olarak dikkat çekiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın