Nemrut Dağı’ndaki Heykeller İçin Koruma

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan 2 bin 206 metre yükseklikteki Nemrut Dağı'nda, güvenlik, koruma ve geliştirme amaçlı projeler yapılıyor.

Nemrut Dağı’nda güvenlik en üst seviyeye çıkartıldı. Yerli ve yabancı turistler bundan sonra heykellere dokunamayacak. Yapılan yenilikler ile Tümülüs ve heykellere ziyaretçiler zarar veremeyecek. Nemrut Dağı zirvesindeki heykeller ve tarihi yapılar doğu, batı, kuzey ve güney bölgelerine yerleştirilen 12 adet güvenlik kamerası ile 24 saat izleniyor.

NEMRUT DAĞI’NDAKİ YENİLİKLER

Nemrut Dağı Çevre Düzenleme Projesi kapsamında, ziyaretçi karşılama merkezi, doğal taşlardan yapılan ve tümülüsün kaymasını engelleyecek olan duvar, duvarların ve heykellerin etrafına denizci halatından yapılan koruma şeridi, güvenlik kamerası, doğal taşlardan çöp kovaları, heykelleri ve dağın yapısını anlatan harita ve bilgilendirme levhaları, yeni bekçi kulübesi, bay ve bayan tuvaletler, doğal yapıya uygun yürüme yolları ve oturma bankları yapıldı.

‘Güneşin doğuşu ve batışının en güzel izlendiği yer’ olarak anılan Nemrut Dağı’nın zirvesine yapılan yenilikler yerli ve yabancı turistler tarafından takdir topluyor. Yabancı turistler binlerce kilometreden Nemrut Dağı’nı görmek için geldiklerini ve Nemrut Dağı’na hayran kaldıklarını ifade ettiler.

Antalya’dan Nemrut Dağı’nı görmeye gelen Hatice İrem Güneş, adıyaman’a Nemrut’u görmek için geldiğini belirterek, “Daha önce buraları duymuştum ama duyduğumdan çok daha güzel, çok daha bakımlı. Özellikle restorasyonlar çok iyi olmuş. Ziyaretçiler için hem kolay, hem doğal. Antik güzelliklerin korunması adına gayet etkili ve güzel bir yer” ifadelerini kullandı.

Antalya’nın Alanya ilçesinden gelen Yunus Özkartal ise “Beklediğimden doğa güzel ve daha farklı bir ortamla karşılaştım. Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığımız’a çok teşekkür ediyorum. Yapılan çalışmalar takdir gereken çalışmalardır. Nemrut Dağı’nda ki çevre düzeni, takdir edilmesi gereken bir çalışmadır. Tarihimize sahip çıkılmış. Kamera sistemi ve güvenlik çok yerinde bir karar olmuş. Nemrut Dağı’nın herkes tarafından görülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın