“Çocukların Mimarlığa İhtiyacı Var!”

Tırmanma platformları tasarlayan Luckey firması, çeşitli mekanlarda çocuklar için özelleşmiş alanlar yaratıyor.

1985’te mimar ve heykeltıraş Thomas Walker Luckey tarafından kurulan Luckey firması, çocuklar için tırmanma elemanları tasarlayan bir firma. Çeşitli müşterilerle işbirliği yaparak iç mekanda çocukların geniş hayal dünyasını canlandırabilecekleri eğlenceli mekanlar tasarlayan firma, tasarımlarında sıra dışı estetiği ve güvenliği ön plana koyuyor.

Firmanın “Kid Architect Manifesto” olarak ortaya koydukları tasarım anlayışları, mimarlığın eğlenceli bir yönünün de olması gerektiği üzerine kurulu. Yani sadece yetişkinlere odaklanan mimarlığın dışında kalan çocuklar için keyifli mekan alternatifi oluşturmayı hedefleyerek yola çıkmışlar. “Çocukların mimarlığa ihtiyacı var. Ben bir çocuk mimarıyım!” diyen mimar Luckey, çocuk odaklı tasarımlarının asla yetişkin karşıtı olmadığının altını çizerek bir araya getirici özelliği olduğunu savunuyor.

Amaçlarının aslında her yaştan insanın yüzünü güldürecek ve merak uyandıran tasarımlar ortaya koymak olduğunu belirten firma, tasarladıkları heykel parçalarını çocukların gözünden, “çocukların içinden su gibi aktığı bir çocuk çeşmesi” diyerek tanımlıyor.

Kıvrılmış kontrplakların çelik borular ve kablolarla birbirine tutturulmasıyla inşa edilen platformlar, bugüne kadar okullarda, müzelerde, alışveriş merkezlerinde hayata geçirildi. Bulunduğu mekana göre farklı kurguyla ele alınan platformlardan, örneğin, Nevada Keşif Müzesi’nde bulunan “cloud climber” isimli platform, su-buhar döngüsünün bütün aşamalarını çocukların deneyimlemesini sağlıyor. Altta bulunan su öğesinin, buharlaştırıcı ve yoğunlaştırıcı bir eleman yardımıyla yağmura dönüşümü canlandırılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın