“İki Aşamalı Yarışmaların Şansı Jüri Raporundaki Bir Paragraf Değil, Kazanılmış 3 Aydır”

Muratpaşa Belediyesi Çok Amaçlı Gösteri Merkezi Mimari Proje Yarışması'nın kolokyumu ve ödül töreni 30 Ocak Cumartesi günü Muratpaşa Belediyesi'nde yapıldı.

Jürinin değerlendirme kriterlerini açıkladığı ve yarışma katılımcılarının sorularının cevaplandırıldığı toplantının moderatörlüğünü Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı Yrd.Doç. İbrahim Bakır yaparken asli jüri üyeleri Prof.Dr. Celal Abdi Güzer, Prof.Dr. Alper Ünlü, mimar Emre Arolat, mimar Ertuğ Uçar, inşaat mühendisi Mustafa Balcı ile yedek jüri üyelerinden mimar Eşref Şeneler ve inşaat mühendisi Selçuk Yılmaz hazır bulundu.

Kolokyumun açılışını yapan jüri başkanı Celal Abdi Güzer, daha önce Türkiye’de çok az denenmiş olan iki aşamalı yarışma yöntemine değinirken jürinin projeleri değerlendirme yollarını da aktardı. Öncelikle, yapının yer alacağı kent içindeki parka ilişkin tavırların belirleyici olduğundan bahseden Güzer, “Yapının esnek olarak kullanılabilmesi, birçok işleve cevap verme potansiyeli, kendi varlığını vurgulayan ancak fazlaca öne çıkmayan dil ve ölçeği benimsedik” dedi.

Jüri üyelerinden Alper Ünlü ise şartnamenin hazırlanmasında yapının programına dair jürinin bakış açısını açıkladı. Sert bir programlama yerine esnek bir programlamayı tercih ettiklerini belirten Ünlü, katılan projelerin programlarında da yerle bütünleşen, yerin içine giren öneriler, yatay gelişen modernist tavırlı öneriler ile düşey programlamayı kullanan öneriler olmak üzere üç farklı programlamanın öne çıktığından bahsetti.

Jüri üyelerinden Ertuğ Uçar ise iki aşamalı yarışma yönteminin bu yarışma özelindeki durumunu değerlendirdi. İki aşamalı yarışmanın bir şans olduğuna değinen Uçar, ilk sekize kalan projelerin bu şansı değerlendiremediğinden ve ikinci aşamada projelerin yeterince geliştirilmediğinden bahsetti.

Jüri üyelerinin konuşmalarından sonra salona söz verildi. 1. mansiyon ödülü ekibinden İlker Fatih Özorhon, birinci aşamanın sonunda 1. ödülü kazanan proje için yazılan raporun diğer projelere göre oldukça detaylı olduğu, diğer yedi projeye yapılan yorumların yetersiz olduğu eleştirisini yaptı. Bunun üzerine söz alan jüri üyesi Emre Arolat, jürinin böyle bir raporu yazmasının büyük sorumluluk olduğunu, daha önce Türkiye’de açılmış yarışmalarda böyle bir jüri deneyiminin kazanılmadığından bahsederken her şeye rağmen tüm projelere eşit mesafede durulduğunu söyledi. Jüri üyelerinden Ertuğ Uçar ise, iki aşamalı yarışmalarda tek iletişim aracının jürinin yazdığı bir paragraf olduğunu belirtirken iki aşamalı yarışmanın tek şansının bu bir paragrafın değil, projelerin geliştirilmesi için kazanılmış 3 aylık zaman olduğunu ifade etti.

Toplantı, kazananlara ödüllerinin takdim edilmesiyle sona erdi. Toplantının tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın