Mimari bu projelerde form buldu

Bu yıl içinde hayata geçirilmesi planlanan mimari projeler farklı formları ile dikkati çekiyor. Cidde'de bir gökdelen ince uçlu bir kalem, Malezya'da bir hastane şifalı bir el, Çin'de ise bir stat üçgen piramitlerden oluşuyor.

Tayvan’ın kübik müzesi

Tayvan’ın Taipei şehri yeni bir şehir müzesine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. İsviçre merkezli Kubota & Bachmann Architects tarafından yapılan Yeni Taipei Sanat Müzesi şehrin güneyinde yer alacak. Şehrin bu hareketsiz noktasına sanat ile canlılık kazandırmayı amaçlayan proje bir biblo kutusunda örnek alınarak yapıldı. İçinde adeta canlı ve renkli bibloların yer aldığı bir görüntü taşıyan yapı dağlar ile Dahan Nehri’nin hemen ortasında yer alacak. Bölgenin en transparan noktalarından biri olması hedeflenen müze üst üste koyulmuş kutular görüntüsü ile adeta şehre açılan bir pencere görüntüsü taşıyacak. Her bir kutunun içinde ise farklı bir galeri ve farklı konseptler yer alacak. Projenin içinde restoranlardan hediye mağazalarına, kitapçıdan sergi alanlarına kadar farklı sosyal alanlar da yer alacak.

1000 metre ile dünyanın en yükseği olacak

Araplar yükseklik konusunda sınır tanımıyor. Suudi Arabistan’ın Cidde’de kentinde yapılması planlanan Kingdom Tower 1000 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun gökdeleni olmayı hedefliyor. Adrian Smith + Gordon Gill Mimarlık tarafından planlanan projede 530 bin metrekare kullanım alanı olacak. Proje Dubai’de en yüksek bina ünvanını taşıyan 828 metrelik Burj Khalifa binasının rekorunu elinden alacak. Kingdom Tower içinde Four Seasons oteli, rezidansı, ofis alanları, uzun dönem kiralanabilen lüks daireler ve dünyanın en yüksek gözlem kulesi yer alacak. Projenin yatırım maliyetinin ise 1.2 milyar dolar olacağı açıklandı. Gökdelenin toplam yapım maliyeti 20 milyar dolar olan Kingdom City projesinin içinde yer alması hedefleniyor.

En renkli kimya laboratuarı

Oxford Üniversitesi içinde yer alacak kimya bölümü yeniden planlanıyor. 170 milyon sterlin yatırımla yapılacak projede üniversite içindeki en ilginç tasarımlardan biri olacak. Oxford şehrinin geleneksel yapısına farklı bir renk katacak olan proje transparan yapısıyla dikkat çekiyor. Proje gece ise ilginç ışıklarla şehri renklendirecek. Kimya laboratuarı üniversitenin diğer bölümleriyle de bağlanacak. Yeşil bina kriterlerine uygun olan bina BREEAM sertifikasına da sahip olacak.

Kimya Laboratuarı Tasarım Ofisi: Francis-Jones Morehen Thorp (FJMT)

Hastalara şifalı el dokunacak

Malezya’nın en güneyinde yeni yapılandırılan Johor Bahru şehri şimdilik 900 bin kişilik bir nüfusa sahip. Ancak yakın zamanda hem ülkenin hem de dünyanın en ilginç sağlık projelerinden biri olacak bir yatırımla şehrin kaderinin değişmesi planlanıyor. Nightingale Associates tarafından yapılacak lüks sağlık yatırımı Malezya Sağlık Bakanlığı’nın himayesinde M&R Mimarlık tarafından hayata geçiriliyor. Hem altyapısı hem de dizayn olarak en lüks malzemelerin kullanılacağı projenin iki katı ise sağlık ile ilgili perakende alanlarına ayrılacak. Proje konseptini ise “şifalı el” temasından alıyor. Bir elin beş parmağından esinlenerek yapılan projede onkoloji, kardiyoloji, ortopedi, kozmetik alanlarından oluşacak.

Çin 2011 Yaz Olimpiyatları Stadı

Hamburg merkezli GMP Architekten, Çin’in Shenzen kentinde üçgen mimariden oluşan bir stata imza attı. 26’ıncı Dünya Yaz Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak olan şehirde yapılan bu dev kompleks ilginç bir mimariye sahip. Üçgen şeklindeki yapıların iç içe geçmesiyle oluşan yapı Tongu Ling dağının hemen eteklerinde yer alıyor. Stadın içinde toplantı salonları kapalı yüzme havuzları, spor salonları ve rekreasyon alanlarından meydana geliyor. Bölgenin hareketli topoğrafyasına uygum bir şekilde planlanan projenin yükseliği ise 100 metreyi buluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın