Prototipten Ürüne: İnsansız Hava Aracı

Arman Tasarım ile Havelsan için geliştirdikleri insansız hava aracının prototipten ürüne uzanan tasarım sürecini konuştuk.

Ürün tasarlama işi size nasıl geldi?

Günümüzde askeri ve sivil alanlarda keşif, gözetleme, koruma, devriye, arama-kurtarma operasyonlarında can kaybını önlemek için insansız hava araçları kullanımı hızla artmakta. Havelsan bu nedenden dolayı askeri ve sivil alanlarda kullanım için insansız hava aracı tasarım projesini bizimle geliştirme kararı aldı.

Sivil kullanımdaki bazı ürünleri incelediğimizde kanatların ve gövdenin tek parça olduğunu gözlemledik, biz gövde ve kanatları parçalı ve katlanabilen bir özellikte tasarladık. Buradaki tasarım ve mühendislik detayları ile projede önemli bir patent özelliği oluştu.

Motorların çalıştırılması, otomatik kalkış, konum sabitleme, belirlenen yönde, belirlenen miktarda mesafe kaydetme, Faydalı yüke komut tetiği gönderme, eve dönme, otomatik iniş, motorların durdurulması gibi özellikler baz alınarak tasarlanmıştır.

Üründe kullanılacak malzemeye nasıl karar verdiniz?

Firmanın bizden talep ettiği ve üretim için düşündüğü malzeme “karbonfiber”di. Çok dayanıklı ve kaliteli bir malzeme olmasına rağmen üretim sürecinde tüm yüzeylerde farklı et kalınlığı olacağını öngördüğümüz için, biz ABS plastik olmasını önerdik hem hafif ve hem de daha verimli bir malzeme bu proje için. Havada 4 kollu uçması planlanan bir aracın, ağırlık merkezi çok önemli.

Yaptığınız tasarım ile çıkan ürün aynı oldu mu, süreçte yaşadığınız zorluklar tasarımda değişikliklere gitmenize sebep oldu mu? Üretim aşamasında karşınıza çıkan zorluklar nedir?

Yaptığımız tasarım ile ortaya çıkan ürün nerdeyse tamamen aynı, prototipler sonrası bazı minik revizyonlar yaptık ama genel tasarım yapısı ve algısı değişmedi.

Bu ürün hangi ihtiyacı karşılıyor?

Bu ürün havadan saha gözlemi yaparak, güvenlik gereken bölgelerde, güvenlik birimlerine destek oluyor. Katlanabilen yapısı sayesinde özel çantasında kolayca taşınarak, askeri personelin ileri gözetleme birimlerinde faaliyetlerini kolaylaştırıyor.

Nihai tüketiciden ürün ile ilgili nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

Ürün endüstriyel ve askeri bir ürün, çözümleri ve genel tasarım yapısı ile çok beğeniliyor. Katlanabilmesi çok önemli bir özellik ve patent niteliği taşımakta, bu da rakip ürünlere göre ciddi avantajlar sağlıyor ve silindir formunda küçük bir çanta ile kolayca taşınabiliyor.

Arman Tasarım Hakkında

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Murat Armağan liderliğinde ürün tasarımı, tasarım mühendisliği, proje yönetimi ve ürün geliştirme danışmanlığı hizmetleri veren Arman Tasarım, tüketici elektroniği, endüstriyel ekipmanlar, kamusal teknolojiler, ambalaj, mobilya, kent mobilyaları, medikal gibi sektörlerde iddialı projeler geliştiriyor.

Ürün geliştirme süreçlerinin titizlikle uygulayan, tasarım, mühendislik ve üretim yöntemleri konularında uzman ekibi ile ürün sonucuna hızlı ve güvenli bir biçimde ulaşarak yüksek verimlilik sağlayan Arman Tasarım, sektöründe yaratıcılığı bilimsel metotlarla iş modellerine dönüştürerek, yüksek katma değer yaratıyor. Ürün geliştirme ve ürün çeşitlendirme stratejileri oluştururken yenilik ve katma değer yaratma kriterlerine öncelik ver firma, müşteri odaklı yüksek verimliliği hedefleyen projelere imza atıyor.

Birçok proje yatırımında işverenlerinin tasarım, üretim ve satış üçgenindeki ihtiyaçlarını en yaratıcı ve verimli yöntemlerle çözen Arman Tasarım’ın Red Dot 2014’te aldığı ödüller, firmanın uluslararası boyuttaki ilk başarısı değil. Fibermak Lazer Makinesi ile alınan iF Design 2014 Ödülü; 2014’te Design TURKEY’de Fibermak Abkant Makinesi ile İyi Tasarım ödülü almıştır. PARS Dijital Takograf cihazı, Fibermak Lazer Makinesi, Abkant Makinesi ve Diamond Akaryakıt Dispenseri ürünleriyle alınan Good Design 2013 Ödülü; Arkel Elektronik ile birlikte hayata geçirilen Arcode İnvertor Sistemi ile Good Design 2013’te alınan Takdir Ödülü ve 2012’de Design TURKEY’de Yatırım Ürünleri kategorisinde alınan İyi Tasarım Ödülü; Tümsaş A.Ş. tarafından üretilen Aura gösterge serisi ile Design Turkey 2012’de Kamusal Ticari Ürünler kategorisinde alınan İyi Tasarım Ödülü, Ecolinn Biyoçözünür Temizlik Serisi ile Ambalaj Ay Yıldızları 2011’de Gıda Dışı Ürün Ambalajları kategorisinde alınan Gümüş Ödül ve Biorichi Medikal Kozmetik Serisi ile Ambalaj Ay Yıldızları 2011’de “Grafik Tasarımı” kategorisinde alınan Bronz Ödül, Arman Design’ın ulusal ve uluslararası ödülleri arasında yer alıyor.

www.armantasarim.com

Etiketler

Bir yanıt yazın