740 yıllık çinileri çimentoyla sıvamışlar

Burucerdioğlu Muzaffer Bey'in türbesindeki 740 yıllık çinilerin üzerinin 2005 yılında yapılan restorasyonda çimento ile sıvandığı ortaya çıktı.

Sivas’ta bulunan Buruciye Medresesi, 1271 yılında Burucerdioğlu Muzaffer Bey tarafından yaptırılmış.

Ayrıca türbenin kubbe bölümünde bulunan bazı çinilerde çatıdan sızan tuzlu yağmur suyu nedeniyle zarar gördüğü ortaya çıktı. İl Özel İdaresi Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEP) gözetiminde tarihi Buruciye Medresesinde başlatılan yeni restorasyon çalışmasıyla ise eserin çatısındaki kurşun kaplamalar yeniden yapılıyor. Restorasyonla zarar gören bölümlerin tespit edilerek onarılacağı belirtiliyor.

Buruciye Medresesini yaptıran ve çocuklarıyla birlikte medrese binasına defnedilen Burucerdioğlu Muzaffer Beyin türbesindeki 740 yıllık çiniler ve yapılması gereken çalışmalar için belgeleme yapılıyor. Çini onarım ekibinin şefi Mustafa Bakır, en uygun müdahale yönteminin belirlenmesi için dokümantasyon ve belgeleme çalışması yaptıklarını kaydetti.
Dokümantasyon ve belgeleme çalışmasıyla türbe içerisinde yer alan ve her birinin üzerinde değişik motifler bulunan çiniler tek tek kayıt altına alınmış olacak. Bu çalışmanın yaklaşık 4 ay sürmesi ön görülüyor. Türbede ne gibi bir çalışma yapılacağı ise dokümantasyon ve belgeleme çalışmasının tamamlanmasının ardından netlik kazanacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın