Tahran’ın “Tabiat Köprüsü”

İranlı mimar Leila Araghian Tahran'da, ziyaretçileri dolaşırken kaybolmaya teşvik eden dev bir köprü tasarladı.

270 metre uzunluğundaki “Tabiat Köprüsü”, Araghian’ın ofisi Diba Tensile Architecture tarafından 2014 yılında tamamlandı.

Yoğun bir karayolu üzerinde yükselen ve doğuda Taleghani Park’ı ile batıda Abo Atash Park’ını birbirine bağlayan köprü şu an İran’daki en büyük yaya köprüsü özelliğine sahip.

Köprü, başlangıçta askeriye için bir konut alanı olması planlanan fakat müze ve kütüphaneler için bir merkez haline gelen Tahran’ın kuzeyindeki Abbas Abad olarak bilinen bölgede bulunuyor.

Yapı, rampalar ve merdivenlerle bağlantılı eğimli bir yolu takip eden üç kademeden oluşuyor.

Köprünün konsepti, yapının hem mimari bir alan oluşturmak için yeterince büyük hem de işlevsel bir mekan olmasını sağlamış. Köprü, sadece parklar arasında bir geçiş alanı olmaktan ziyade bir dinlenme ve oyalanma alanı olarak düşünülmüş.

Çelik kafes yapısı hacimli köprünün silüetine ağır bir görünüm kazandırmış.

Ahşap veranda “varılacak yer hakkında bir gizem duygusu yaratan” ve genişliği 6 ila 13 metre arasında değişiklik gösteren S şeklindeki yolu takip ediyor.

Köprü, Tahran Belediye Başkanı Mohammad Bagher Ghalibaf önderliğinde, çok sayıdaki yeni kamu altyapı projelerinden biri biri olarak öne çıkıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın