Marsilya Liman Antrepolarının Dönüşümü

Marsilya’nın deniz ticaretiyle ilgili kültürel mirasının önemli birer parçası olan antrepolar (Les Docks de Joliette), kültür ve ticaret merkezine dönüştürüldü.

19. yy’da deniz ticaretinde çok gelişmiş bir liman kenti olan Marsilya’nın La Joliette bölgesindeki liman alanı, 1856’da Londra’nın liman alanından (London Docklands) esinlenilerek genişletildi.

1858 ve 1863 tarihleri arasında, Gustave Desplaces tarafından “Les Docks de Joliette” adındaki yaklaşık 400 metre uzunluğundaki idari liman tesisi kuruldu. Birbirine bağlı 4 antrepodan oluşan, 13. Louis stilindeki tuğla ve taş uzun lineer yapı, çağdaşlarına da ilham verdi. 

Her bir antrepo, Londra örneğinde olduğu gibi, avlu ve altı katlı perakende satış yerlerine sahipti. Tesis bir süre atıl durumda kaldı.

1991’de mimar Eric Castaldi tarafından antrepoları yenileme projesi başlatıldı.

2015’te antrepoların yenilenmesi tamamlandı. Yeni proje, Joliette Meydanı (Place de la Joliette) ve Akdeniz Meydanı’nın (Place de Méditerranée) arakesitinde, hem iki bögeyi, hem de rıhtım ve kenti birbirine bağlayan bir etkileşim noktası oldu. Antrepoların avlularının, binanın her iki tarafındaki caddelere açılacak şekilde yeniden tasarlanmasıyla, denize yaya erişimini daha olanaklı kılmak amaçlanmış.

Joliette Meydanı (Place de la Joliette) ve Akdeniz Meydanı’nın (Place de Méditerranée) arasında bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın