Konut Sorunlarına Alternatif Çözümler

Dünya genelinde, konut sorunlarına alternatif çözümler getiren projelerin ödüllendirildiği "World Habitat Awards 2016-17"de finale kalan 12 proje belli oldu.

Ödülde, afet sonrası konutlar, kamu önderliğinde geliştirilen yaklaşımlar, yardıma muhtaç kişiler, yaşlılar, evsizler için konut üretimi ve gelir artırımına yönelik projeler arasından finale kalan projeler şu şekilde:

Pasif Solar Verandalar, Afganistan


Projenin yapılmasının ardında yatan amaç, Afganistan’daki standart yaşam alanlarının iyileştirilmesi ve zorlu iklime sahip bölgelerdeki, düşük gelirli ailelerin yaşam standartlarının geliştirilmesi. 

2014 Mart’tan günümüze Afganistan’ın Bamyan ve Maydan-Wardak bölgelesinde 1.500 pasif iklimlendirme sağlayan verandalar inşa edildi.

Kültürlerarası Komşuluk, Arjantin


Projeyle yerli Mapuche halkı ile yoksul Creole halkı arasındaki kültürlerarası toplumsal yaşamın geliştirilmesi planlanıyor.

2014’ten günümüze 56 konut inşa edildi, 100 adeti de inşa halinde. İnşa çalışmaları sırasında yerel halktan 200 kişi çalışmış, bunlardan 20’si yapılan evlerde yaşamaya başlamış. Projenin tamamlandığı zaman mahallede 1.000 kişinin yaşaması planlanıyor.

“Bir Çatı, Bir Yetenek, Bir Pazar”- Burkina Faso, Mali, Senegal, Benin&Gana


The Nubian Vault Association’ın “Bir Çatı, Bir Yetenek, Bir Piyasa” programı, kerpiçten yapılan kemerli çatı strüktürüne uygun fiyatlı bir alternatif sunuyor. Bu alternatifte, eski Mısır’da kullanılan yöntemlerle çamurdan yapılmış ve güneşte kurutulmuş tuğlalar kullanılıyor. 

Bu teknik kullanılarak yapılan evlerde, sac kullanılarak yapılana göre daha sağlıklı ve sağlam oluyor. Proje, Burkina Faso’da başladı ancak Mali, Senegal, Benin, Gana ve dahil olmak üzere Batı Afrika’nın diğer bölgelerine yayıldı.

Dayanıklı Sosyal Konut, Şili


2010 yılında meydana gelen deprem ve tsunami sonucunda Şili kıyılarında 11.000’den fazla ev zarar gördü. Zarar gören evlerin yeniden inşa edilmesi programında hem yerel halkın ihtiyaçları düşünülürken, hem de doğal afetlere dayanıklı konutlar üretiliyor. Program kapsamında yerden yüksek olacak şekilde toplam 180 konut inşa edildi.

Kentsel Barınak Projesi, Ürdün

Proje, Ürdünlüler’in yaşamadıkları evlerini, yenileyerek 18 ay boyunca Suriyeli mültecilere tahsis edilmesini kapsıyor.

Fonlar, konutların yenilenmesi için harcanırken, konut yenilemesi işi hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de yerel halk arasındaki çatışmaları azaltmaya yardımcı oluyor. 

Bugüne kadar, 5.000’den fazla konut yenilenerek 18.000’in üzerinde mülteci için konut sağlandı ve 20.000’den kişiye fazla kısa vadeli iş olanağı yaratıldı.

Enformel Yerleşmelerde Çevre Dostu Sağlık Hizmetlerinin Teşviği, Kenya


Ekolojik sıhhi tesisat projesi, özellikle toplumdan dışlanmış toplulukların temel hijen koşullarına ulaşabilmeleri için tuvalet ve banyo inşaatını kapsıyor. Böylelikle toplumsal kalkınma sürecinde halka yeni beceriler kazandırılarak, güçlü bir aidiyet duygusu sağlanıyor.

Yaşam Alanlarının Yeniden İnşası, Meksika

Bu proje, doğal afetler konusunda savunmasız topluluklarda, geleneksel yapım tekniklerini, modern yaklaşımlarla canlandıran esnek konut inşa etme programı. 

Afet riskinin azaltılması ve “kendi konutunu kendin inşa et” programlarının Meksika’da uzun bir geçmişi var.

Savaş Kurbanları İçin 50.000 Konut, Sri Lanka


Bu proje, Sri Lanka’daki iç savaş sonucunda yerinden olan topluluklara insani ve mali destek amacıyla başlatılmış. Toplamda 225.000 kişi için yaklaşık 50.000 konutun inşa edilmesi planlanıyor.

İnşa edilecek konutların sadece 1.000’i müteahhit tarafından, 44.000’i yaşayanlar, 4.000’i ise tarlada çalışan işçiler tarafından inşa edilecek.

Evden Fazlası, İsviçre


50’den fazla kooperatifi bir araya getiren proje, Avrupa’daki en büyük ve iddialı konut programlarından birisi. Proje, farklı gelir grubuna ve toplumsal geçmişe ait topluluklar için 400 yaşam birimi, 35 dükkan, anaokulu, kreş ve ortak yaşam alanlarını içeren, doğaya dost 13 binanın inşa edilmesini kapsıyor.

Granby Four Sokağı Topluluğu, Birleşik Krallık


“Granby 4 Streets” sokakta bulunan konutların yıkılması ve yaşayanların yerinden edilmesine karşı olarak kurulmuş bir iletişim topluluğu. Topluluğun yaptığı çalışmalar sonucunda yıkım durdurulmuş, yaratıcı bir yaklaşım kullanılarak farklı bir odak sağlanmış. Topluluğun uzun vadedeki hedefleri, bütün konutları yenilemek, evlerine dönmeyi bekleyenler 250 aile için yaşam alanı sağlamak.

Stonewall Housing, Birleşik Krallık


“Stonewall Housing” tüm LGBT bireylerine konut imkanı ve destek sağlayan bir topluluk. 

Soylulaştırmaya Direnen Uygun Fiyatlı Konutlar, ABD


2005 yılında New Orleans kentini harap eden Katrina Kasırgası, birçok kişiyi evsiz bıraktı, bölgede yaşayan halk yerinden oldu ve evlerini terk etti. Proje soylulaştırma açık olan mahallelerde terkedilmiş tarihi evleri yenileyerek yerel halk için uygun fiyatlı evler sağlıyor.

Building and Social Housing Foundation (BSHF) Yöneticisi David Ireland, “World Habitat Awards finalistlerinin açıklanması her zaman heyecan verici. Bu 12 proje temel problemlere değinmesi sebebiyle ayakta kaldı. Eşsiz olan ise yaşamı geliştirme ve insanları güçlendirme yöntemleri. Bizim önemli önceliklerimizden birisi de bu yöntemlerin dünyanın başka alanlarında da uygulanabilirliği ve yarar sağlayabilirliği.”

Etiketler

Bir yanıt yazın