Arkitera Gezgini Seyahatinde Sona Yaklaşıyor!

Yelta Köm, 8 Ağustos 2011 tarihinde "üretimin peşinde" teması ile çıktığı yolculuğunu tamamlamak üzere. Yelta izlenimlerini paylaşmaya devam ediyor, biz de yayınlamaya...

New York’ta MoMA, New Museum, High Line, Wall Street, Times Meydanı gibi dünyaca ünlü mekanları gezen Yelta, bunların yanısıra ünlü Çin mahallesi, 9/11 felaketinin yaşandığı alanda edindiği izlenimleri de gezi notlarına ekliyor. Amerika’da gerçekleşen Irene kasıgası sırasında New York’ta bulunan Yelta, bu ilginç gözlemini de notlarında paylaşıyor.

Amerika’daki New York gezisinden sonra Meksika’ya varan Yelta’nın buradaki ilk durağı başkent Mexico City oluyor. Yelta, Mexico City’de kamusal alanların oldukça yoğun olduğunu ve anıtsal heykellerin de kentin her noktasında yer aldığını dile getiriyor. Anıtsal heykellerin, Meksika’nın bağımsızlığını kazandıktan sonra çeşitli ülkelerden gelen hediyeler olduğunu söyleyen Yelta, bunlardan, kentte nirengi oluşturan melek heykelinin Berlin’deki Siegesaule’nin aynısı olan Almanya’dan gelmiş bir hediye olduğunu belirtiyor.

Bunların dışında metro sisteminden de bahseden Yelta, bu sistemin modern Meksika projesinin temellerinden olduğunu söylüyor. Kentin ilginç gelişim hikayesini anlatan Yelta, buranın ufak bir ada olarak su üzerinde geliştiğini söylüyor. Devlet binaları ve anıtsal heykellerle örülü bu kentin devasa meydanın ise, halkın eylemlerini ve protestolarını gerçekleştirmesi için kullanıldığını dile getiren Yelta, meydanın, politik bir söylemi işaret etmekten ziyade toplumun yanlış olana karşı durduğu bir mekan olduğunu söylüyor.

Meksika’dan sonra Arjantin’e doğru yola çıkan Yelta, her kentteki gezisinden edindiği izlenimleri www.arkiteraon.com sitesinde paylaşıyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın