Kivi Vaka Etüdü Serisinin İlk Kitapçığı “HafenCity” Yayınlandı

Son yılların uygulamaya geçmiş en büyük ölçekli kentsel dönüşüm projelerinden HafenCity, Kivi Vaka Etüdü Serisi'nin ilk kitapçığı olarak yayınlandı.

6 bölgeden oluşan Hamburg Eyaleti’nde HafenCity, Mitte Bölgesi’nde yer alıyor. 1991 yılında dönemin belediye başkanı Henning Voscherau, kentteki gelişme alanları ve limanın özellikle iç kesimlerinde yer alan çöküntü alanı haline gelmiş tersanelerin dönüşümü ile ilgili bir araştırma projesi başlattı. Bu proje, taşıma maliyetleri ve mevcut yerleşik şirketlerin mülkiyet konularından dolayı ciddi muhalefet gördü. Belediyeden küçük bir ekip farklı zaman aralıklarında farklı gruplarla görüşerek proje için bir program geliştirdi ve Hamburg Belediyesi 1997’de süreç ile ilgili sistemi nasıl işleteceğine dair ilk kurumsal örgütlenmeleri oluşturdu. 

1999 yılında açılan Hafencity Master Plan Yarışması’na 175 proje katıldı ve birincilik ödülünü Kees Christiaanse/ASTOC ofisi kazandı.

Şubat 2000 tarihinde Hamburg Meclisi HafenCity Bölgesi için master planın uygulanması kararını verdi. Proje için seçilen alan eski şehrin güneyindeki eski limanın tersaneleri oldu. Toplam alanı 127 hektar olan proje, Avrupa’da bir defada ele alınan dönüşüm projelerinin en büyüğü ve önerilen yapılaşma yoğunluğu yaklaşık 2,4 milyon m².

Proje için öngörülen bitiş tarihi 2025. Proje tamamlandığında yaklaşık 14.000 kişi için konut (7.000 adet), 40.000 kişi için ise çalışma imkânı sağlanacak. 

Kivi Vaka Etüdü Serisi, Kivi’nin çalışma alanındaki konuları olabildiğince ayrıntılı bir şekilde ele alacak. Planlı gelişme ve nitelikli tasarım ölçütlerinin başarılı örneklerini önce Kivi ekibinin sonra da kamu kurumlarının daha iyi anlamasını amaçlayan yayının ilk 4 kitapçığının konuları şöyle:

  • HafenCity
  • Norveç Ulusal Turist Rotaları
  • Toskana
  • Rotterdam

Kivi Vaka Etüdü Hafencity kitapçığına buradan ulaşabilirsiniz.

<iframe src=”//e.issuu.com/embed.html#26407232/39139723″ _mce_src=”http://e.issuu.com/embed.html#26407232/39139723″ width=”730″ height=”516″ frameborder=”0″>

Etiketler

Bir yanıt yazın