Neredeyse 100 Yıllık Arşivden Çıkanlar…

TRT Arşiv sitesi 31 Mart'ta açıldı.

TRT’nin 1919’dan günümüze uzanan arşivindeki mimarlık ve kent ile ilgili konularda yayınlanan programlardan bir kısmını derledik.

Kentler

Ankara

Ankara Belgeseli1977 yılında yayınlanan “Ankara Belgeseli”nin 4. bölümünde, Ankara’da Cumhuriyet’in ilanından sonra yaşanan mimari gelişmeler, Hermann Jansen’in imar planı anlatılıyor.

Ankara’nın İlk Mimarları

1. Bölüm: İlk meclis binasının yapımı ve Ankara’nın Cumhuriyet’ten sonra yapılanması konu ediliyor. Arif Hikmet Koyunoğlu, Vedat Tek, Giulio Mongeri, Mimar Kemaleddin ve eserleri hakkında bilgiler yer alıyor.

2. Bölüm: Arif Hikmet Koyunoğlu’nun eserleri konu ediliyor. Programda ayrıca Ankara’nın planlı başkent olması yönünde düzenlenen yarışma ve yarışmayı kazanan Alman Mimar Hermann Jansen hakkında bilgiler veriliyor. 

3. BölümTürk mimarlar ile yabancı mimarlar Ernst Egli, Bruno Taut ve Clemens Holzmeister’ın Ankara’daki eserleri ve Ankara mimarisindeki batı etkisi konu ediliyor.

İstanbul

Gizli Kalmış Bir İstanbul TarihiÇelik Gülersoy’un sunuculuğunu yaptığı, 1999 yılında yayınlanan programda Osmanlı Devleti’nin çöküş süreci, bu süreçte Avrupa’daki değişimler, İstanbul’daki mimari, siyasi ve ekonomik değişimler konu ediliyor.

OlayUğur Dündar’ın sunuculuğunu yaptığı programın 1. bölümünde, İstanbul’daki kaçak yapılaşma konu ediliyor.

Anadolu Kentleri: Bursa, Diyarbakır, Hasankeyf, Kütahya ve Sivas

Kaybolan Şehirler: Şehir planlarındaki kültür değişimlerinin irdelendiği programda, yayınlandığı 1985 yılında karakteristik özelliklerini devam ettirdiği düşünülen DiyarbakırBursaSivasHasankeyf ve Kütahya kentleri ele alınıyor.

Tarihi Miras

Türk Mimarisi

Metin Sözen’in sunuculuğunu yaptığı program, 1985 yılında yayınlanmış.

2. BölümBursa, Edirne, İstanbul ve Diyarbakır’ın camileri…

3. BölümMimar Sinan’ın eserleri.

4. Bölüm17. yüzyılın başından günümüze kadar gelen mimari eserler.

Yaşayan Geçmiş

Harun Yöndem’in sunuculuğunu yaptığı, 1988 yılında yayınlanan belgesel dizisinde tarihi miras, koruma ve restorasyon çalışmaları konu ediliyor.

1. Bölüm: Türk sosyal hayatında vakıfların yeri ve önemi, çeşitli vakıf eserleri ile bu eserlere yönelik restorasyon çalışmaları…

2. Bölüm: Eski vakıf eserleri ve tarihi mirasın korunması…

3. BölümTürkiye’deki kültürel varlıklar, tarihi eser tahribatı ve restorasyon çalışmaları…

4. BölümTürkiye’deki tarihi yapılar, restorasyon çalışmaları ve restorasyon çalışmalarında karşılaşılan sorunlar…

Cumhuriyet Dönemi Binaları


Atatürk Köşkleri
:
Nazmi Kal’ın sunuculuğunu yaptığı “Atatürk’ten Anılar”ın 20. bölümünde, Atatürk köşkleri ve çiftliklerinin bahçe mimarı Mevlüd Baysal konuk ediliyor.

Florya Atatürk Deniz Köşkü’nün TarihiMustafa Kemal Atatürk’ün Florya Plajı’ndaki görüntüleri eşliğinde Deniz Köşkü’nün yapımına dair bilgiler aktarılıyor. Programda, Seyfi Arkan’ın projesinin kabul edilmesini takiben köşkün inşaatının 5 haftada tamamlandığı, 43. günde ise dayalı-döşeli olarak Atatürk’ün hizmetine verildiği söyleniyor.

Mimarlar


Arif Hikmet Koyunoğlu
:
 Programda Arif Hikmet Koyunoğlu’nun kızı Özcan Gündüz ile hayatı, sanata olan ilgisi ve mimari alandaki çalışmaları hakkında yaptığı söyleşi yer alıyor.

Emin Onat: Semih Sergen’in sunuculuğunu yaptığı “İz Bırakanlar” programının 1. bölümünde, Emin Onat’ın hayatı konu ediliyor.

Kemali SöylemezoğluMengü Ertel’in sunuculuğunu yaptığı “Cumhuriyete Kanat Gerenler” programının 108. bölümünde; Kemali Söylemezoğlu ve Rauf İnan ile ilgili bilgi, söyleşi ve görüntülere yer veriliyor.

Turgut Cansever: “Yıllar Yollar Yüzler” belgeselinin 19. bölümünde, Turgut Cansever ile yapılan söyleşi yer alıyor.

Ragıp Buluç: Sunucu Arzu Balkan ve seyircilerin Ragıp Buluç ile mimarlık hakkındaki sohbeti.

Eğitim Kurumları


İstanbul Teknik Üniversitesi
:
Programda, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Makine Fakültesi ve Elektrik Fakültesi tanıtılıyor. Fakültelerdeki laboratuvarlar ve yapılan çalışmalar ile ilgili bilgilere ve görüntülere yer veriliyor. Ayrıca Doğan Kuban, Mustafa Gediktaş ve Mehmet İnan ile İTÜ’nün fakülteleri hakkında yapılan söyleşiler de yer alıyor.

Devlet Güzel Sanatlar AkademisiProgramda, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ve akademideki mimarlık, iç mimarlık, resim, heykel bölümlerine dair bilgiler veriliyor. 

Bonus…


Mimari Cinayet Skeci:
 “
Biraz Düş Biraz Gülüş” programının 1. bölümündeki “Mimari Cinayet” skecinde Altuğ Yücel, Rasim Öztekin ve Sezai Altekin rol alıyor. Skeçte, dedektif kılığına giren Altuğ Yücel ve Rasim Öztekin çevredeki kötü binaların mimarı Fahrettin Tuğla’nın peşine düşüyorlar.

Arşivin tamamına www.trtarsiv.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın