Lego’dan İlham Alan Kamusal Mekan

Studio Komma'nın Hollanda'da tasarladığı yapı ZIP2516'nın konseptindeki kalıcılık ve adapte edilebilirlik fikri ilhamını Lego'dan alıyor.

Hollandalı mimarlık ofisi Studio Komma, konsept geliştirici ofis The Man of Foam ile birlikte hazırladığı ZIP2516 isimli projeleri ile Lot 2 Urban Lab Challenge’ı kazanmıştı. Hollanda’nın Lahey kentinde, yeni bir yaşam ve çalışma alanında bulunan proje, “Endüstriyel alanın enerjik, yeni bir kentsel mekana dönüşmesini hızlandıracak ikonik bir yapı yaratmayı amaçlıyor.”

ZIP2516, sosyal, ticari girişimler ve kamusal alanları içeren çeşitli programlara ev sahipliği yapacak. Yapının zemin katında sosyal girişimler arasında ön plana çıkan Happy Tosti’nin bulunması planlanmış. 1. katta ise ofisler ve üst katlar için giriş bölümü ile kamusal meydan ve oyun alanı bulunacak. Yapının üst kısmında da teras ve bar tasarlanmış.

 

Eskiden otopark olan yapının neredeyse tamamını tekrar kullanabilmek için tasarlanan proje, döşeme, kiriş ve korkuluklar gibi eski bileşenlerinin, zemin katta veya kamusal oyun alanında tekrar kullanılmasını öneriyor. Dahası, bu “donör parçalar”, hareket ettirilip, diğer alanlarda tekrar kullanabilecek şekilde hazırlanmış.

Yarışma konusu, kalıcı olma potansiyelini taşıyan 10 yıllık geçici bir tasarım olduğundan, ZIP2516 ekibi “geçici strüktürleri kalıcı ve yüksek bir kaliteyle” üretmek için çalışmış. Bu yüzden konsept, koruma ve adapte edilebilirlik fikirlerini aynı anda sunan Legoları ilham almış.

Akıllı strüktürel eklemler yapının temel düzeyde sökülebilir olmasını sağlıyor. On yıl sonra, eğer ihtiyaç duyulursa tüm yapı hareket ettirilip, kentsel ve bölgesel ekonomiye hız kazandırmak amacıyla, mimarlarca tanımlanmış yeni bir lokasyonda tekrar monte edilebilir.

 

 

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın