Vietnam’da Bambu Kubbeler

VTN Architects tarafından tasarlanan sosyal kompleks, geleneksel yöntemlerden faydalanarak, yerel malzeme bambu ile oluşturuluyor.

Vietnam dağlarında bol miktarda bulunan bambudan faydalanarak tasarlanan “Son la Ceremonial Dome” şu sıralar Son La City, Vietnam yakınlarında inşa ediliyor. Proje tamamlandığında alanda, VTN Architects tarafından tasarlanan, sağlık kompleksi, restoran ve seramoni salonundan oluşan üçlü bir şema hayata geçmiş olacak.


Fotoğraflar: VTN Architects

Arkasındaki dağların yansıması gibi düşünülen proje, farklı yüksekliklerde beş adet kubbeden oluşuyor. VTN Architects bu kubbeleri tasarlarken, geleneksel sepet örme yöntemlerini strüktür sistemine adapte etmiş. Her biri, altında seramoni salonu ve çok amaçlı salona açılan kafeterya/fuayede olduğu gibi kendine özgü mekanlar bulunduran çatılar, samanla kaplanmış iki katmanlı bir sistemden oluşuyor.

Projenin açık yapısının, alanın tropik iklimini iç mekana adapte etmesi planlanmış. 2017’de tamamlanması beklenen yapının kubbelerinin üst noktasında bulunan açıklık ise doğal ışık ve havalandırma sağlıyor.

Yapı, seramoni salonu ihtiyacının yanısıra sayısı artan ziyaretçiler için bir sosyal alan yaratma amacıyla tasarlanmış.

Arkasındaki dağı referans alan kubbeler farklı yüksekliklerde tasarlanmış.

Gül ve erik bahçeleri kubbelerin etrafını sarıyor.

Beş kubbe birbirine bitişik biçimde organize edilecek. Ana strüktüründe bambu kullanan bu yapılardan ilki Son la Restaurant (en solda bulunuyor).

Etiketler

Bir yanıt yazın