“Yer Seçimi ve Uygulamaları” Kitabının Basın Toplantısı Yapıldı

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Şevkiye Şence Türk ile aynı bölümden emekli akademisyenimiz Prof. Dr. Vedia Dökmeci’nin editörlüğünü yaptığı “Yer Seçimi ve Uygulamaları” kitabı, özel bir toplantıyla tanıtıldı.

İTÜ’nün internet sitesinden yayınlanan haber şöyle devam ediyor:

Taşkışla Yerleşkemizde düzenlenen etkinlikte tanıtılan eser, 14 bölümde toplanan 303 sayfadan oluşuyor. Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın öncülüğünde, Seba İnşaat’ın desteğiyle yayınlanan kitap, üç yıllık yoğun bir çabanın ürünü olarak öne çıkıyor. Yerleşme sistemlerinde özellikle son 25 yılda yaşadığı dönüşümleri göz önüne alarak yer seçim kuramı ve uygulamalarını inceleyen çalışma; bireyler, özel sektör temsilcileri ve kamu kurumları tarafından verilen kentsel alanlardaki yer seçimi kararlarına, politika süreçlerinin de ayrıntılı analiziyle birlikte geniş bir açıdan bakıyor ve konuya getirdiği bütünsel yaklaşımıyla dikkat çekiyor. 

Bilimsel kitaplar okurlarla buluşacak

Tanıtımda katılımcılara seslenen Rektörümüz  Prof. Dr. Mehmet Karaca, başta Prof. Dr. Vedia Dökmeci ve Doç. Dr. Şevkiye Şence Türk olmak üzere kitapta emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra, bu tür çalışmaları desteklemeye daima hazır olduklarını belirtti. Rektörümüz ayrıca, farklı bilimsel kitapların da önümüzdeki günlerde okurlarla buluşacağını söyledi. 

Prof. Dr. Vedia Dökmeci: “Trafik düğüm noktaları önlenebilir.”

Alanla ilgilenen araştırmacılara ve bilim insanlarına önemli bir kaynak olacak yapıtın editörlerinden Prof. Dr. Vedia Dökmeci, Yer Seçimi ve Uygulamaları kitabının kentlerdeki her noktanın potansiyeline göre en uygun işlevin doğru bir şekilde tespit edilmesini amaçladığını söyledi. Bu işlevlerin mekânsal ekonomik analiz teknikleriyle belirlendiğini kaydeden Dökmeci, özellikle de giderek artan büyük yatırımlar alan alışveriş merkezleri için mekânsal analizin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Alışveriş merkezlerinde mekânsal analiz yapılmadığında başarısızlığın kaçınılmaz olduğunu dile getiren emekli öğretim üyemiz, bir tesise hayat verilirken çevresinde yaratacağı trafiğin de hesaba katılması gerektiği üzerinde durdu. Bu noktaların önceden düşünülmemesi nedeniyle birçok tesisin çevresinde trafik sıkışıklığı oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Vedia Dökmeci, kitabın trafik düğüm noktalarını önlemeye yönelik çözümler içerdiğini sözlerine ekledi.

Kitabın diğer editörü Doç. Dr. Şevkiye Şence Türk ise eserin hazırlama süreciyle ilgili bilgileri katılımcılarla paylaştı. Kaynağın başlangıcından okura ulaşana dek büyük bir emek ve özveriyle çalışıldığını söyleyen Türk düşüncelerini: “Bu zor süreci üstün gayret ve ortak çabalar sayesinde olarak aştık. Emek veren ve katkıda bulunanlara sonsuz teşekkür ederiz.” sözleriyle ifade etti.

Eserin yayımlanmasına destek veren Seba İnşaat’ın Yönetim Kurulu Üyesi ve İşletme Mühendisliği Bölümü 1988 yılı mezunumuz Ali Engin Keçeli, üniversitemizi yeniden ziyaret etmekten son derece mutlu olduğunu belirtti. Üniversitemizdeki öğrenimine katkıda bulunan akademisyenlerimizden övgüyle bahseden Keçeli, Yer Seçimi ve Uygulamaları kitabının inşaat sektörü için bir başucu kitabı olduğunu da söyledi. 

Tanıtım toplantısı, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı (İTÜ TMDK) öğretim elemanlarının hazırladığı müzik dinletisiyle sona erdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın