Mimarlar Odası Bursa Şubesi 16. Dönem Yönetim Kurulu Üyeleri’nin Yeni Açıklaması

Mimarlar Odası Bursa Şubesi 16. Dönem Yönetim Kurulu üyeleri, 11 Temmuz'da Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu'nun yayınladığı mektupa cevap niteliğinde yeni bir açıklama yayınladı.

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu’nun 11 Temmuz  Salı günü Bursa Şube üyelerine gönderdiği mektubun ardından, Mimarlar Odası Bursa Şubesi 16. Dönem Yönetim Kurulu üyeleri Can Şimşek, Üzeyir Güven, Zuhal Özbek Saka, Seyhun Öner, Mustafa Köse yeni bir açıklama yapma gereği duydular. 

Mimarlar Odası Bursa Şubesi 16. Dönem Yönetim Kurulu üyeleri olarak haziran ayı sonunda yaptığımız istifa açıklamasının ardından, 11.07.2017 günü Mimarlar Odası Genel Merkezi tarafından Bursa Şube üyelerine gönderilen talihsiz yazı hakkında birkaç cümle söz söylemek kaçınılmaz olmuştur.

Öncelikle belirtilmelidir ki; yaptığımız açıklama, Mimarlar Odası Genel Merkezi talimatıyla Şube sosyal medya hesaplarından kaldırılmıştır. Bursa Şube üyelerinin, kendi Şube yönetimlerinin istifa nedenleri ile ilgili bilgi alma hakkı, Genel Merkez tarafından gasp edilmiştir. İki cümlesinin biri “demokrasi”, diğeri “ifade özgürlüğü” olan Merkez Yönetiminin bu tavrı üzüntü vericidir.

İstifa nedenlerimizi, açıklamamızda net bir şekilde anlattığımıza inanıyoruz. Şüphesiz iyi niyetle okuyup buna rağmen yapılan eylemi doğru bulmayan meslektaşlarımız olacaktır. Saygı duyarız. Ancak açıklamamızı farklı yerlere çekip, cümle seçerek kendi siyasetine malzeme yapanları da açıklamadan kendi payına hiçbir anlam çıkarmayıp, üstüne yaşanan süreci mahalle kavgasına çevirmeye çalışan Merkez Yönetiminin tavrını da anlaşılır bulmuyoruz.

Üç başarısız dönemin ardından dördüncüsüne ısrarla aday olabilenler, birilerinin çıkıp “ağızdan çıkan söz uğruna” istifa edebiliyor olmasına elbette anlam veremezler.

Diğer yandan üç dönemdir işgal ettiği makama, dördüncü kez oturabilmek adına birlikte yola çıktığı insanların üzerini tek kalemde çizebilen Genel Başkanın da 2 Haziran günü Ayvalık’ta yapılan açık MYK toplantısında Şube hukukçusunun azli gündeme geldiğinde, “hatasını kabul etmekle birlikte 10 yılı aşkın süredir davalarımıza bakan ve kent mücadelesinde yol arkadaşımız olan şube hukukçumuza sahip çıkıyoruz” açıklamamızı anlamasını beklemiyoruz.

Kaldı ki, Merkez Yönetiminin beyanlarının aksine Şube avukatı ile görüşülmüş ve davadan çekileceği ifade edilmiş olmasına karşın, Uluslararası Yapı ve Yaşam Kongresinde Arkitera Mimarlık Merkezi ile yaptığımız anlaşmanın ardından birdenbire azil konusunun gündeme getirilmesi gibi intikamcı bir tavrı da demokratik ve çağdaş bir yönetim anlayışı ile bağdaştıramıyoruz.

Yine söz konusu yazıda geçtiği şekilde geçmiş yönetim dönemlerimizi başarısızlıkla itham etmek; delege pazarlıklarıyla Genel Başkan olup, 4 dönemdir mimarlık adına tek bir icraatı olmayanların haddi değildir.

Son teması “Yarışmaları Okumak” olan ve Ülke çapında gerek katılımcı, gerekse jüri olarak yarışma süreçlerine katkı sunmuş birçok meslektaşımızın ve akademisyenimizin katıldığı 28 Yıllık kongremizi küçümsemek ise kimsenin harcı olamaz!

Doğru bilgilenme adına, aşağıda Arkitera Mimarlık Merkezi ile 28. Uluslararası Yapı Yaşam Kongresi sürecinde kurulan iş birliğine ilişkin bizzat Genel Başkan tarafından imzalanıp gönderilen yazıyı ve bu yazıya cevabımızı bulacaksınız.

Bizce Merkez Yöneticilerinin yapması gereken, süreci mahalle kavgasına dönüştürmekten kaçınıp, 5 Ağustos 2017 günü gerçekleşecek Şube Olağanüstü Genel Kurulu’nda üyelerimizin yüzlerine baka baka bu ifadeleri tekrar edebilmektir. Belki bu sayede bir vesileyle üyelerine gerçek anlamda temas edebilme şansını yakalayabilirler.

NOT 1:

Genel Merkezin üyelerimizle paylaştığı talihsiz yazıda geçen “gerçek dışı iddialar” ifadesini okuyunca şu aşağıdaki ifadelerin gerçekliğini sorgulama gereği doğmuştur. Yorumu meslektaşlarımıza bırakıyoruz:

“Bu çerçevede, Mimarlar Odası Genel Merkezi, Şubelerimiz, Temsilciliklerimiz ve üyelerimizle birlikte dayanışma içinde; mesleğimize, kente, çevreye ve topluma karşı sorumluluklarımızı özverili bir şekilde yerine getirme çabası içerisindeyiz.

Bütün birimlerin katkıları, katılımı ve önerilerine sunularak hazırlanan Çalışma Programı, Şubelerimiz tarafından sorumlu oldukları bölgelerde yerine getirilmeye çalışılmaktadır. Bu süreçte Merkez Yönetim Kurulu, birim çalışmalarına Oda hukuku, çalışma ilkeleri kapsamında her türlü desteği vermekte ve birimler arasında hiçbir ayrım gözetmemektedir.

Merkez Yönetim Kurulumuzun tüm çalışmalarında benimsediği; birlikte çalışma, koordinasyon ve birimlerimize destek anlayışı ve yaklaşımlarına karşın; Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Oda Genel Merkezi ve Şubeleri ile iletişim ve diyalog kurmaya, bir arada ve işbirliği içerisinde çalışmaya kapalı ve içedönük bir davranış biçimi içerisinde olmuştur.”

NOT 2:

Mimarlar Odası Ana Yönetmeliğinde şartları çok açık şekilde ifade edilmesine karşın Merkez Yönetimi, istifa öncesi aldığımız Olağanüstü Genel Kurul kararını, kararın aynı gün alındığı gerekçesiyle saat belirtilmesine rağmen hukuksuz bir biçimde reddetmiştir.

Şube yönetimi olarak söz konusu yönetmeliğin ilgili maddelerine dayanarak istifa etmeksizin Şube’yi Olağanüstü Genel Kurula götürebilirdik. Biz ise istifamız ile tarafsız bir değerlendirme yapılabilmesi adına aynı Genel Kurulda yönetici kimliklerimizle değil, üye kimliklerimizle bulunmayı tercih ettik. Ancak buna karşın üyelerimize ulaştırılan yazıdaki Bursa Şube üyesini yanına almaya çalışan sözde ‘üye canlısı’ üslubun, Şube Yönetim Kurulu kararını hiçe sayarak nereye vardırıldığını net bir şekilde görebiliyoruz.

Bu yaklaşımın benzerlerini nerelerde gördüğümüzü de sizlerin değerlendirmelerine sunuyoruz.

NOT 3:

Şube Olağanüstü kongremize gözlemci olarak TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Mimar Bahattin Şahin’in katılacağı bilgisi iletilmiştir. Koskoca Mimarlar Odası Merkez Yönetiminde tek bir üyenin bu önemli toplantıya katılamıyor olması da ayrıca düşündürücüdür. Üyesi ile karşı karşıya gelmekten kaçınanlar; Mimarlar Odasını yönetemezler!

Can Şimşek, Üzeyir Güven, Zuhal Özbek Saka, Seyhun Öner, Mustafa Köse

ARKİTERA MİMARLIK MERKEZİ İLE İLGİLİ GÖNDERİLEN GENEL BAŞKAN İMZALI YAZIYA CEVABIMIZ:

Sayın Eyüp MUHCU

Mimarlar Odası Genel Başkanı

Konu: 04.05.2017 Tarih ve 04.05/3825 Sayılı yazınız hk.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi olarak Yarışmalar meselesine biz de en az Genel Merkezimiz kadar hassasiyetle yaklaşmakta ve konunun mimarlık ortamı açısından önemini kavramaktayız. Yarışma ortamını sıkı bir şekilde takip etmekte ve gerek yerelimizde gerekse ülkemizde yarışma kurumuna ilişkin gelişmeleri yakından izlemekteyiz.

Yazınızda isim vermeden belirttiğiniz Arkitera Mimarlık Merkezi, Yarışmaları Okumak etkinliğimizin iletişim sponsorudur ve özellikle yabancı konuşmacıların davet edilmesi ve konferans duyurularının yapılması konularında Şubemize destek vermektedir. Söz konusu firma mimarlık alanında Türkiye’nin en çok tanınan ve takip edilen internet medya kuruluşudur.

Yine isim vermeden ifade ettiğiniz söz konusu firmanın kurucusu ve imtiyaz sahibi Ömer Yılmaz, aynı zamanda ‘Yarışmayla Yap’ hareketinin koordinatörü konumundadır ve bu zamana dek ülke çapında birçok mimarlık yarışmasının düzenlenmesine katkıda bulunmuş bir meslektaşımızdır.

Sözü geçen meslektaşımızın (aynı zamanda üyemizin) “Yarışmayla Yapanlar Buluşuyor” etkinliğinde yaptığı konuşma tarafımızdan da izlenmiş ve konuşmanın bir cümlesindeki maksadı aşan ifadesi ile ilgili olarak kendisi ile görüşme sağlanmıştır. Yılmaz, söz konusu ifadenin o andaki kızgınlığı ile dile geldiğini ve bu konudaki üzüntüsünü ifade etmiştir. Bahsedilen ifadeye sizlerle birlikte tavır almakla birlikte konuşmanın geri kalanının eleştiri sınırları içinde kaldığını düşünüyor ve mimarlık ortamının en sert eleştirilerin dahi özgürce dile getirilebildiği demokratik bir alan olabilmesini diliyoruz.

Diğer yandan söz konusu konuşmanın akabinde konunun mimarlık ortamında herkese açık bir şekilde tartışılmasını sağlamak amacıyla yarışmalarla ilgili çalışmaları olan diğer illerden iki farklı şube yöneticimize çağrı yapılmış ve programımız dâhilinde yapılacak bir oturumda, Oda tarafından meseleyi anlatmaları istenmiştir. Fakat maalesef bu konudaki çağrımız farklı gerekçelerle olumsuz olarak cevaplanmıştır.

Etkinliğimizin ‘bilimsel ve ilkeli çalışma etik ve anlayışına uygun bir nitelik ve biçimde’ gerçekleştiğinden emin olunuz.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi, 28.sini düzenlediği bu önemli organizasyona gölge düşürecek herhangi işbirliğinin içinde olmayacak kadar hassas ve duyarlıdır.

Etkinliğimize gösterdiğiniz hassasiyet ve Şube çalışmalarımızı yakından takip ettiğiniz için teşekkür eder, kongremize katılımınızı ve desteklerinizi diler; değerlendirmemizi bilgilerinize saygıyla sunarım.

Can ŞİMŞEK
Mimarlar Odası Bursa Şubesi
Yönetim Kurulu Başkanı

Etiketler

Bir yanıt yazın