Nefes Alan Cephe: Mucharabiah

Mombasa, Kenya'da bulunan, Urko Sanchez Architects tasarımı Tudor Apartments, farklı geleneksel desenler üzerine yapılan bir çalışma sonucunda geliştirilen cephesi ile dikkat çekiyor.

14 farklı daireye sahip yapı, Mombasa Adası’ndaki tropikal ortamla bütünleşen, çevreye duyarlı bir anlayışla karakterize edilmiş. 


Fotoğraflar: Javier Callejas

Mimarlar ise projeyi, “Yapı, zengin Swahili tasarım geleneklerinden ödünç alarak Mombasa’nın tarihine olan bağlılığını gösteriyor,” şeklinde tanımlıyor.

Ekip, alanın doğal eğimiyle sağlanan uyum sayesinde çevreyi minimum düzeyde etkileyen bir proje tasarlamayı amaçlamış.

Alanda bulunan mangrov ağaçları ve diğer ağaçlar olduğu gibi bırakılmış ve bitki örtüsü projeye entegre edilmiş.

Tasarımda yerel malzeme kullanımı ve doğal havalandırmanın sağlanması ayrıca yapının çevre dostu tasarımına katkıda bulunan özellikler. Yürüyüş yolları ise, bitkilerin oluşturduğu atmosferin yanı sıra orta kısımlardaki konutlar için çifte havalandırma sağlıyor.

Projede, gözenekli yapısı dolayısıyla havalandırmaya katkıda bulunan mtomo yöntemi (Lamu’ya özgü mercan taş kaplama tekniği) kullanılmış.

Yapıyı saran ikonik “mucharabiah” kaplama, farklı geleneksel desenler üzerine yapılan bir çalışma sonucunda geliştirilmiş. Ahşap kafesler ise denizden gelen havanın, iç mekanda ve yürüyüş yollarında sirkülasyonuna imkan sağlıyor.

Cephe tasarımı süslemeye ilişkin özelliklerinin yanısıra yapı içerisinde mahremiyet ve filtrelenmiş doğal ışık sağlıyor.

Yapının kuzey cephesi, çevredeki denizi görecek şekilde açık bırakılmış.

Yerli ve yabancı mühendislerin ortak çalışmasının bir ürünü olan cephe kaplaması, tamamen strüktürel olarak tasarlanmış. 

Yerleşim, Mombasa Adası’nın kuzeyinde, ayrıcalıklı bir konuma sahip olan körfezde bulunuyor.

Konutların dış mekan manzarası, havuza uzanır şekilde tasarlanan teraslar ve balkonlar ile maksimize edilmiş.

Görsel: Urko Sanchez Architects

Etiketler

Bir yanıt yazın