Dudullu-Bostancı Metro Hattı Uluslararası Ödüle Aday

Türkiye'nin Dudullu-Bostancı Metro Hattı ile finalisti olduğu ITA Uluslararası Tünelcilik Ödülleri, 15 Kasım’da Paris’te yapılacak bir tören ile sahiplerini bulacak.

Tünelcilik alanında dünyanın en önemli mesleki kuruluşu sayılan ve merkezi İsviçre’nin Lozan kentinde bulunan Uluslararası Tünel ve Yeraltı Yapıları Birliği ITA (International Tunnelling and Underground Space Association) tarafından düzenlenen ITA Uluslararası Tünelcilik Ödülleri, 15 Kasım’da Paris’te yapılacak bir tören ile sahiplerini bulacak.

“Yenilikçi Yeraltı Alanı Konsepti” kategorisi, kısıtlı kullanılabilir alanda sürekli büyüyen bir kentsel nüfusun ihtiyaçlarını tespit edip çözüm üretmeye ve yarının kentini inşa edebilmeye odaklanıyor. Dudullu-Bostancı Metro Hattı da bu kategorinin 3 finalistinden biri.

Dudullu-Bostancı Metro Hattı

2019 yılında açılması planlanan, 14 km uzunluğundaki Dudullu-Bostancı Metro Hattı; ana hat tünelleri, delme ve aç-kapa tipinde toplam 13 adet istasyondan oluşuyor. Yolculuğun 21 dakika süreceği hat toplamda 12.000 m2. İstasyonda 4 adet katlı yeraltı otoparkı, geniş peyzaj alanlarına sahip bir kamusal alan ve yayaların otobüs, taksi, feribot, Marmaray’a aktarma yapabilecekleri alanlar mevcut olacak. Dudullu – Bostancı  Metro Hattı saatte bir yönde 70.000 kişi taşıma kapasitesinde olacak.

Bostancı projesi, esnek ve sürdürülebilir bir şehir inşası amacıyla tasarlanan bir toplu taşıma projesiyken aynı zamanda çağdaş mimarisi ve estetik kalitesi ile fiziksel çevreye değer katıyor, kentsel kaliteye katkı sunuyor.

2015 yılında da dünya genelinde 9 kategoride 110 aday arasında yapılan değerlendirme sonucunda Avrasya Geçişi Projesi, Büyük Projeler kategorisindeki “Yılın Projesi” (ITA Major Project of the Year) listesinde finale kalmıştı. Asya ve Avrupa kıtalarını ilk kez deniz tabanı altından karayolu tüneli ile bağlayan Avrasya Geçişi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) Projesi, “Dünyada Yılın En Önemli Tüneli” ödülüne layık görülmüştü. Avrasya Geçişi Projesi, sahip olduğu yoğun inovasyon, ileri teknoloji ve güçlü mühendislik birikimiyle dünya tünelciliğinde dikkat çekmişti.

Etiketler

Bir yanıt yazın