Arap Yarımadasının En Büyük Botanik Bahçesi

Grimshaw Architects, ARUP ve Haley Sharpe Design, Arap yarımadasının en büyük botanik bahçesi olacak "Umman Botanik Bahçesi" projesi için bir araya geldi.

Sultan Kâbus bin Said’in desteği ile oluşturulan ve ülkenin botanik çeşitliliğini arttırması hedeflenen olan eko park projesi, yok olma tehdidi altındaki yüzlerce çeşit bitkiyi bünyesinde barındıracak. Parkta ayrıca bir ziyaretçi merkezi ile eğitim ve araştırma merkezi de yer alacak.

Maskat’ın otuz beş kilometre uzağında, Hajar Dağları’nın eteğinde konumlandırılacak proje, konumu itibari ile eşsiz özellikler taşıyor. Burası, tektonik faaliyetler sonrası deniz seviyesinden yüz metre yukarı yükselen tarihi su yatağının hala gözlemlenebildiği, dünya üzerindeki ender yerlerden biri. ARUP ve Grimshaw, birimler ve geçitleri tasarlarken vadideki doğal sınırlayıcılardan faydalanarak projenin bulunduğu alan ile doğal bir bütünlük kurmasını sağladı.

Projede hedeflenen ekolojik çevrenin sağlanabilmesi için ziyaretçi konforu ile ekolojik konfor arasında bir denge kurulması gerekiyordu. Botanik bahçenin tasarım stratejisi pasif ve aktif gölgeleme mekanizmaları, doğal gün ışığı optimizasyonu, soğutma ve verimli sulama sistemleri gibi birçok öğeyi içinde barındırıyor.

Grimshaw’dan Keith Brewis, Umman Botanik Bahçesi’ni “birbiri ile iç içe geçmiş kültürel ve çevresel değer katmanlarından oluşan, şaşırtıcı bir proje” olarak tanımlıyor.

Proje, ölçek ve çeşitlilik konusunda tam anlamıyla bir dünya lideri. Biyolojik çeşitliliğin korunması meselesini temel tasarımı yönlendirici unsur olarak kullanan bir projede mimarlık yapmaktan onur duyduk.

Etiketler

Bir yanıt yazın