İngiltere’de Geleneksel Kır Evlerine Atıfta Bulunan Tasarım

Yerel malzeme kullanımıyla dikkat çeken ev, üç nesil için kullanışlı mekanlar sunuyor.

İngiliz mimarlar James Macdonald Wright ve Niall Maxwell tarafından tasarlanan; kent kırsalının kulelerine atıfta bulunan ev, “RIBA 2017 Yılın Evi” ödülünü kazanmıştı.

Macdonald Wright Architects’ten James Macdonald Wright ve Rural Office for Architecture’dan Niall Maxwell, kazanan proje “Caring Wood”u bu yılın başlarında tamamladı.

Jüri tarafından “cesur” yeni bir prototip olarak nitelendirilen proje, ailenin üç nesli için mekanlar sunuyor. Ailenin dört birimini temsil eden birbirine bağlı dört bloğa ayrılıyor.

Form ve malzemeler bölgenin geleneksel evlerine atıfta bulunuyor. Blokların açılı çatıları pişmiş toprak rengi kiremitlerle kaplanırken, bağlı olduğu kütle ise bölgenin kendine has doğal taş malzemesiyle kaplı.

Merkezi bir avlu etrafında düzenlenmiş paylaşımlı alanlar ile aile üyelerinin daha uzun süre birlikte kalmasına olanak tanıyan proje, İngiltere’nin konut krizi için de çözümler sunuyor.

RIBA Başkanı Ben Derbyshire’ın projeyle ilgili şu yorumları şöyle:

Bu iddialı ev, yeni mimari yöntemleri, malzemeyi ve el işlerini araştırıyor. Bunu yaparken aynı zamanda konutun geleceğini ve birden fazla neslin bir arada yaşama kavramını sorguluyor.

Ölçeğine rağmen 1.400 metrekarelik bir alana oturan proje bu geniş alanda konut hissi verme konusunda başarılı bulundu. Alan ve ölçeği manipüle ederek dengeyi sağladığı belirtildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın