Eski Şeker Fabrikasının Otele Dönüşümü: Alila Yangshuo

1960'larda inşa edilen, günümüzde atıl durumda olan şeker fabrikası, mevcut endüstri mimarisini tamamlayıcı nitelikte yapılan eklemelerle otele dönüştürüldü.

Çin’in dağ köylerinden biri olan Yangshuo’da inşa edilen Alila Yangshuo, Vector Architects tarafından tasarlandı.

Proje, pitoresk manzara deneyimi yaşamak isteyen turistler için Guangxi bölgesini popüler hale getiren, iki karstik dağ arasında yer alan bir vadide konumlanıyor.

Göletin ve yapı kompleksinin merkezinde, alt kotta yer alan meydanın çevresine dizilmiş özgün yapılar, resepsiyon, kafeterya, bar, çok amaçlı salon, galeri ve kütüphane gibi işlevleri içeriyor.


Eski fabrikanın yanında, mevcut mimari özellikler referans alınarak tasarlanan çeşitli odaları ve konuk dairelerini barındıran yeni yapılar bulunuyor. Delikli beton bloklar kullanılarak tasarlanan, kulübe formunu anımsatan bu yapılar kümesi, özgün fabrikayı inşa etmek için kullanılan yöntemlerin hafif ve modern yorumunu sunuyor.

Yeni yapıları içinde barındıran peyzaj, konuklara manzara, gölet ve bitki kümelerinin tadını çıkarmak için dolaşabilecekleri bir “bahçe” sunuyor.

Patikalar, hacimleri, alt kotta tasarlanan meydan ve nehre doğru uzanan eski yükleme alanında yapılan yüzme havuzu gibi dış mekan aktivite alanlarıyla bağlantılı hale getiriyor.

Masif ve boşluklu beton blokların kombinasyonlarıyla oluşturulan delikli paravanlar, yapılar ve sirkülasyon alanları boyunca doğal ışık ve havalandırma sağlıyor.

Sirkülasyon alanları, yapı kompleksi boyunca uzanan patikaların uzantısı haline geliyor ve merdivenlere erişimi sağlayan, açık hava lobileri olarak kullanılan boşluklarla noktalanıyor. Görsel sürekliliği sağlayan bu açıklıkların çevrede bulunan mağaraları da çağrıştırması hedeflenmiş.

Merkezdeki açıklıkta katlar boyunca uzanan heykel görünümünde bir bambu kanopi yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın