Mimarlık Öğrencileri Bakırlı Köyü’ne Kütüphane İnşa Etti

Sakarya Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri, yürüttükleri çalıştayın 3. adımında Bakırlı Köyü İlkokul/Ortaokulu'na kütüphane inşa etti.

Sakarya ili Ferizli ilçesi Bakırlı Köyü İlkokul/Ortaokulu Kütüphanesi için Sakarya Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri tarafından yürütülmekte olan çalıştay serilerinin 3. adımı “Uygulama Atölyesi”, 4-5 Kasım 2017 tarihlerinde iki gün süren yüksek tempolu bir çalışma ile tamamlandı. 29 Kasım 2017 tarihinde de Bakırlı köyü halkı, okul öğretmenleri, mimarlık bölümü öğrenci ve öğretim üyelerinin yanı sıra Ferizli Kaymakamı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü ve çevre köy okullarının müdürlerinin katılımıyla kütüphane açılışı gerçekleştirildi. 

Temmuz 2017 tarihinden itibaren devam eden çalışma sürecinde yoğunlaştığımız ve cevaplarını çoğalttığımız ve çeşitlendirdiğimiz soruların başında ‘Bu çalışmayı ne için yapıyoruz?’ sorusu gelmekte idi. Atölyenin sonlanmasının ardından yapılan değerlendirme toplantısında bu soru çerçevesinde şu yanıtlar üretildi:

Mimarlık eğitimi, bir meslek öğrenimi ile sınırlı kalmayan, mimarlık pratik alanının sadece okul sınırları içerisinde kalmaması gereken, farklı mekânların sunduğu farklı türde ilişkileri gözlemlemenin ve bu ilişkilerin bir parçası olmanın kişinin mesleğine olan sorumluluklarını geliştirdiği ve şekillendiği bir süreçtir. Bu bakış doğrultusunda; kırsal bölgeler ile temasa geçmek ve bir bağ kuruyor olmak kent içerisinde yaşayan bizler için çok öğreticidir ve farkındalığımızı arttırmaktadır. Tasarlanıp uygulanan köy okulunun kütüphanesindeki her bir tefriş elemanı bizler tarafından tek tek üretilmiştir, hali hazırda satın alınabilecek ve daha kısa sürede daha az iş gücüyle tamamlanabilecekken, emek yoğun bir üretim süreci tercih edilmiştir.


Kütüphane inşasının ardından öğrenciler için oturma birimleri ve kütüphane


Kütüphane inşasının ardından öğrenciler için oturma birimleri ve kütüphane


Önceki hali

Köy okulu öğrencileri için tasarlayarak uyguladığımız kütüphane ortamı hakkında köy öğretmenlerinden biri açılış günü bizleri gururlandıran/mutlu eden/ şu değerlendirmeyi yapmıştı: “Ben de, ders saatlerim dışında, çalışmalarımı orada yapmayı planlıyorum.” Bakırlı köyü, ilişki geliştirdiğimiz ilk yer olması sebebi ile bizim için ayrı bir değer taşıyor. Bakırlı köyünde bir çalıştay gerçekleştirerek kurulan ilişkiler sonucunda orada bir iz bırakabilmek, yapılan uygulamanın, kullanıcıların hayatlarında dönüştürücü etkisi olması önceliklerimizdendi. Bu nedenle her bir detayının kolektif bir şekilde karar verilip, emek üretiminin de ortaklaştırıldığı uygulama atölyesi sürecinde, çalışma saatleri dışında köylüler ile vakit geçirdik, bizi köy kahvesinde kerelerce ağırlayan Ali Rıza Durmuş abiye bizleri hatırlaması için ürettiğimiz küçük hediyemiz takdim ettik, atölye akşamı da köy meydanında gerçekleşen düğüne katıldık.

Kitap toplama kampanyası ile başlayıp Tasarım Atölyesi ve son olarak Uygulama Atölyesi ile devam ettiğimiz Kütüphane Çalıştay serileri sürecinde sırasıyla: 

– Toplamda bağışlanan 1200 kitap kategorilere ayrılarak belgelendi ve arşivlendi. 

– 03.11.2017 tarihinde 60 kişilik bir tasarım ekibi ile Mimarlık Bölümü atölyelerinde sabah saatlerine kadar süren Tasarım Atölyesi kapsamında kütüphane için mekânsal çözümler araştırıldı. Tasarım çalışmalarında; depolama, oturma, okuma alanları gibi farklı alt mekânlar oluşturuldu ve kütüphaneye dönüştürülecek odanın rölöve ölçümleri doğrultusunda uygulama çizimleri gerçekleştirildi. 


İnşa süreci


İnşa süreci

– 04 ve 05.11.5017 tarihlerinde 50 kişilik bir ekip ile Bakırlı Okuluna gidilerek yerinde kolektif bir üretim yapıldı. Bu uygulama kapsamında, kütüphane olarak düzenlenecek alanda; 

  • Sağlıksız bir durumda olan zemin ahşap parke ile kaplandı.
  • Duvar yüzeylerindeki kesit kayıplarının kapanması için; zımpara, astar ve boya işlemleri gerçekleştirildi. Ayrıca boya ile bir kara tahta yüzeyi oluşturuldu 
  • Kitapların dizileceği kitaplık birimleri ve raflar, toplu okuma alanları, küçük tartışma platformları ve bireysel çalışma sıraları, ahşap malzemeler ile öğrenciler tarafından kesilip, verniklenme işleminden sonra montajları yapılarak üretildi. 
  • Okulda kullanılmayan atıl durumdaki sıraların demirleri kesilip farklı yaş grupları için farklı boyutlarda oturaklar üretildi. Bu üretim aşamasında, köyde kaynak işi yapan genç ustalarla birlikte çalışıldı. 
  • Oturma alanları için minderler dikildi ve bir duvar yüzeyine dikey minderler ve doğal rafya (saman ipleri) ile iletişim panosu oluşturuldu. 
  • Kitap toplama kampanyası ile toplanan kitaplar raflara yerleştirildi. 
  • Uygulamada kullanılan tüm malzeme ve araçlar, mimarlık bölümü öğrencileri tarafından kurgulanan bir kampanya kapsamında şehirdeki inşaat ve mimarlık firmaları ile ofislerinden alınan bağışlarla temin edildi. Bu görüşmeler sırasında da kütüphane projesinin farklı çevrelere de anlatılması sağladı, böylece, hem projeden hem de mimarlık bölümü etkinliklerinden haberdar olunması sağlandı.

Tüm süreçte emek harcayan herkese, destekleyerek çalışmaların gerçekleşmesini sağlayan kurum ve işletmelere teşekkür ederiz. Devamının gelişerek sürmesini ümit ediyoruz. 

Sakarya Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğrencileri

Editörün notu: Haberin metni Muhammed Sabri SEVER tarafından arkitera’ya ulaştırılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın